Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Pistole diesel

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR se v uplynulém týdnu vyvíjely různě.Cena benzínu Natural 95 se snížila o 10 haléřů na 40,41 Kč za litr. Nafta zdražila o 37 haléřů na 45,34 Kč za litr(ceny k 6. 9. 2022; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 7. 9. 2022 do 13. 9. 2022)

 Cena ropy Brent propadla v posledních dnech na 88 dolarů za barel, což je nejnižší úroveň od konce ledna. Zároveň poklesly velkoobchodní marže, a to zejména u benzínu. Pohonné hmoty budou díky těmto faktorům zlevňovat. Snížení ceny by mělo být až na úrovni několika desítek haléřů.Snižování cen bude pak pokračovat i ve druhé polovině září a průměrná cena benzínu poklesne pod 40 Kč za litr. U nafty nastane brzy snížení průměrné ceny pod 45 Kč za litr.

Evropské velkoobchodní marže jsou u benzínu na normální úrovni, u nafty jsou ještě zvýšené

Stav na trhu s ropou

Kartel OPEC rozhodl o snížení těžebního limitu pro říjen o 100 tisíc barelů ropy denně. Důvodem je ochabování globální poptávky a hrozba recese. Nabídka ropy je dostatečná. Problémy jsou stále u produktů.

Zásoby nafty a topného oleje v oblasti ARA jsou rekordně nízké, což není před zimou vůbec přijatelný stav. A ještě když hrozí vypnutí dodávek zemního plynu z Ruska. Velkoodběratelé se snaží zajistit si u rafinérii dodávky tohoto paliva. Jelikož je poptávka vyšší než nabídka, tak prudce vyskočily nahoru zmíněné velkoobchodní marže.

Nedostatečnou produkci Evropa nahrazovala v posledních měsících i zvýšeným dovozem z USA. Nicméně zásoby paliv ve Spojených státech už také poklesly na extrémně nízkou úroveň, takže jejich export se už výrazněji zvedat nebude a spíše může krátkodobě poklesnout. Export nafty z USA ukazuje tento obrázek. V červenci byl vývoz rekordně vysoký na úrovni 1,6 mbd. V srpnu nastalo snížení vývozu, i když je stále nad dlouhodobým průměrem.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: Tisková zpráva Finlord

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek