Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Tankování il.

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR za poslední týden poklesly.Cena benzínu Natural 95 se snížila o 45 haléřů na 45,76 Kč za litr. Nafta zlevnila o 76 haléřů na 45,43 Kč za litr(ceny k 2. 6. 2022; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 3. 6. 2022 do 9. 6. 2022)

Cena ropy Brent mírně poklesla na 114 dolarů za barel. Na evropském velkoobchodním trhu s pohonnými hmotami ještě mírně stoupla cena benzínu, u nafty cena stagnuje či mírně klesá. 1.6. začala v ČR platit snížená spotřební daň. Průměrné ceny v první den poklesly u benzínu o 0,87 ha a u nafty o 0,97 ha.Do konce tohoto týdne bude efekt snížené daně pokračovat a lze očekávat pokles průměrných cen o dalších 60 až 70 haléřů.Následně se zlevňování zastaví.

Stav na trhu s ropou

Nedostatek pohonných hmot na evropském trhu je stále vysoký, což udržuje marže rafinérií na rekordně vysoké úrovni. Koncem května začaly opět stoupat. EU schválila sankce vůči Rusku, kdy by to konce letošního orku měl poklesnout import o 90 %. Výjimku dostala jenom jižní větev ropovodu Družba, který zásobuje i ČR.

V dubnu se produkce ropy v Rusku snížila o přibližně 10 %.

Nedostatek ropy a ropných produktů není problémem jenom pro Evropu, ale také pro Spojené státy, viz následující obrázek. Export pohonných hmot z USA se tedy nemůže výrazněji zvýšit.

Kartel OPEC postupně zvyšuje svoji těžbu, nicméně ta je stále hluboko pod rekordy dosaženými v roce 2016.

Zásoby ropy v OECD zemích jsou stále výrazně pod dlouhodobým průměrem. Dokud nezačnou stoupat, tak cena ropy nemůže výrazněji poklesnout.

 

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: Tisková zpráva

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek