Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Ceny PHM

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu poklesly.Cena benzínu Natural 95 se snížila o 39 haléřů na 43,95 Kč za litr. Nafta zlevnila o 23 haléřů na 46,72 Kč za litr(ceny k 4. 4. 2022; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 1. 4. 2022 do 7. 4. 2022)

Cena ropy Brent propadla na 102 dolarů za barel, což je nejnižší úroveň od poloviny března. Zároveň pokračuje pokles velkoobchodních cen. V nejbližších dvou týdnech se ceny na čerpacích stanicích sníží až o 1 Kč na litr.Cenový trend je u ropy pro řidiče příznivý, proto je možné, že zlevnění překoná i 1,5 Kč na litr.
Rozhodnutí vlády zrušit povinnost přimíchávat biosložku do paliv povede také ke zlevnění, i když odhad, že tímto rozhodnutím poklesne cena o 2 Kč, není realistický.

Stav na trhu s ropou

Velkým problémem je stále nízká nabídka benzínu a zejména nafty na celém evropském trhu. Rafinerské marže jsou proto stále výrazně nad dlouhodobým průměrem. Rafinérie samozřejmě chtějí zvednout produkci, ale dostávají se na kapacitní limity. Nedostatek benzínu a nafty by měl přetrvat celý duben, což bude udržovat velkoobchodní ceny na zvýšené úrovni. Stále panuje obrovská nejistota ohledně možnosti, že EU uvalí sankce na dovozu ropy z Ruska.
Všude ve světě sledujeme nedostatek paliv. I v USA jsou zásoby benzínu a nafty o přibližně 10 % pod průměrem.
Na druhé straně vysoká cena paliv má za následek pokles globální spotřeby. Do popředí se dostává prodloužený lockdown v čínském Šanghaji, který je jedním z nejdůležitějších ekonomických center světa.
Díky slabší spotřebě přirozeně nastává vyrovnání nabídky s poptávkou, i když Rusko exportuje výrazně méně opy a ropných produktů než před válkou. Opětovný růst cen ropy by mohl nastat, pokud Evropa přistoupí k zákazu dovozu ruské ropy.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: Tisková zpráva

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek