Aktuální vývoj cen PHM

Pistole

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu mírně poklesly.Cena benzínu Natural 95 se snížila o 3 haléře na 38,91 Kč za litr. Nafta zlevnila o 22 haléřů na 39,22 Kč za litr (ceny k 7. 11. 2023; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 9. 11. 2023 do 16. 11. 2023)

Cena ropy Brent prudce propadla na 79 dolarů za barel. Velkoobchodní marže v uplynulém týdnu také poklesly.V nejbližším týdnu čekáme další zlevňování. U benzínu by měl být pokles cen o více než 50 haléřů. Evropské velkoobchodní marže v uplynulých dnech poklesly u benzínu. U nafty mírně stouply.

Stav na trhu s ropou

Prudký pokles ceny ropy je způsobený informacemi o nečekaném zvýšení zásob v USA. Spotřeba roste pomaleji oproti očekáváním. Také růst poptávka z Číny ochabuje, i když je nutné připomenout, že země bude mít letos rekordně vysokou spotřebu ropy. Saudská Arábie a Rusko pokračují v omezování nabídky ropy na trzích. Tato politika by měla být v platnosti minimálně do konce letošního roku. Saudská Arábie snížila od letošního dubnového vrcholu export o 2 miliony barelů ropy denně téměř na tak nízkou úroveň jako v covidové krizi 2020. Klesající cena spojené s nízkým exportem je pro zemi velmi nepříjemná. HDP za Q3 pokleslo meziročně o 4,5 %. Tržby ropného průmyslu se zde snížily meziročně o 17 %.

Kartel OPEC dodává na trh 27,7 mbd. V září nastal nárůst těžby zejména díky výraznému zvýšení produkce v Nigerii. Nicméně i země kolem Perského zálivu využily vyšších cen a mírně svoji produkci navýšily.

Nižší produkci kartelu OPEC částečně vykrývají těžební společnosti z USA. Tamní produkce se vyšplhala na rekordních 13,2 milionu barelů ropy denně. Meziročně nastal nárůst o 1,3 milionu barelů, což téměř pokrývá saudskoarabské snížení produkce za poslední rok. Americké těžební společnosti využívají politiku kartelu OPEC ve svůj prospěch a je velmi pravděpodobné, že díky vysokým ziskům svoji těžbu ještě navýší.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek