One 1 Dolní Folmava

Čerpací stanice roku, One 1

One 1 Folmava

Tankování pod Čerchovem

Síť čerpacích stanic Free1 GAS se postupně mění na One 1. Po první pumpě, která byla otevřena v šumavském Alžbětíně, se postupně do stejného designu mění i další čerpací stanice, které ve valné většině kopírují hranici Česka s Německem. Byli jsme se podívat na hraničním přechodu Dolní Folmava, kde společnost provozuje dokonce dvě čerpací stanice.

První se stále ještě jmenuje Free F1 Gas a funguje hlavně jako jídelna a servis pro řidiče kamionů. Druhá je o něco blíže hraničnímu přechodu a slouží výhradně osobním automobilům. A právě tahle čerpací stanice se loni v únoru jako druhá v rámce celé sítě Free F1 Gas přejmenovala na One 1, což doprovodila celková rekonstrukce interiéru čerpací stanice.

Pro německou klientelu

Síť příhraničních čerpacích stanic One 1 nebo chcete-li Free F1 Gas má podnikání založené zčásti na prodeji pohonných hmot německé klientele, která právě za hranice kvůli příznivým cenám jezdí tankovat. Vedle pohonných hmot a občerstvení se čerpací stanice One 1 orientují zároveň na prodej zboží pro zahraniční zákazníky pod jednotnou značkou Global Free. Už to sice nejsou obchody osvobozené od tuzemských daní, které byly v EU zrušeny v roce 1999, ale stále tenhle "byznys" funguje hlavně pro cizince, pro něž je zdejší zboží cenově výhodné. Typickým sortimentem je alkohol, cigarety, popřípadě parfémy. Jedná se tedy o zboží, které se nekazí, nemá speciální požadavky na skladování a lze je ponechat  v celních skladech. Tuto filozofii ctí i čerpací One 1 na Dolní Folmavě.

V současné době provozuje společnost celkem 33 čerpacích stanic, které s jednou výjimkou v Plzni doslova kopírují hranici Česka s Německem od Alžbětína u Železné Rudy až po Jiříkov ve Šluknovském výběžku. Dokud se v Česku nezavede Euro, určitě se tento druh provozování čerpacích stanic vyplatí, i když s ním "covidové" roky značně zahýbaly. Nicméně majitelé sítě myslí na budoucnost a aktuálně se například připravuje nová čerpací stanice na pražském Slivenci, která by měla být výkladní skříní nového řetězce One 1, který zároveň rozvíjí o koncept rychlého občerstvení Café 1.

Obrovská konkurence

Folmava (Dolní a Horní) je dnes součástí obce Česká Kubice. Leží v jihovýchodní části Českého lesa a sousedí s Bavorskem přes bývalý hraniční přechod Folmava - Furth im Wald-Schafberg. Místo je ideálním výchozím bodem pro turisty, kteří chtějí zdolat nejvyšší horu Českého Lesa Čerchov (1042 m n.m.) a zároveň je také rušnou dopravní tepnou. Přes německý Cham totiž silnice pokračuje na Řezno (Regensburg), kde se po necelých 90 km napojíte na německou dálniční síť. V současné době hraničním přechodem projíždí až tisíc kamionů denně. Na Folmavě své služby nabízí několik kasin, restaurací nebo nočních klubů a samozřejmě také čerpací stanice. Aktuálně jich je v obci s přibližně 70 domy a 300 obyvateli celkem šest (dvě MOL, One 1, Free F1 Gas. Orlen a Robinoil). Je třeba podotknout, že nejvíce tankujících zákazníků jsme zaregistrovali právě na čerpací stanici One 1 a v 99 procentech případů se jednalo o automobily s německou registrační značkou.

Důvodem, proč se největší fronty tvořily právě zde, je promyšlená cenová politika provozovatele. Zatímco na totemech se ceny u všech čerpacích stanic zásadně neliší, zákazníci One 1 mohou využívat aplikaci v mobilním telefonu Top Card, díky které mají při pravidelném tankování u stojanů této čerpací stanice významnou slevu.

Zatím stále benzin E5

Rekonstrukce čerpací stanice proběhla hlavně v zázemí, zatímco tankovací nádvoří se v podstatě neměnilo, pokud do toho nepočítám výměnu atiky a nový originální totem od společnosti Gema. Zákazníci mají k dispozici osm zastřešených tankovacích stání u čtyř oboustranných výdejních stojanů Tatsuno Benč, které rovněž dostaly nový "kabát" a logo One 1. Na každém z nich najdou bezolovnatý automobilový benzin Natural 95 obsahující přísady a aditiva pro zlepšení užitných vlastností a motorovou naftu Diesel. Co se týče benzinu, nabízí jej zde provozovatel v kvalitě E5 právě kvůli německým zákazníkům, kteří preferují nižší obsah bioložky. Dva stojany pak mají k dispozici vysokooktanový benzin Natural 98 a dva nadstandardně aditivovaný prémiový benzin Free 1 Racing Natural 95. Vzhledem k druhé čerpací stanici Free F1 Gas, která odsud stojí necelý kilometr, zde nenajdete rychlovýdej nafty pro nákladní automobily ani kapalinu AdBlue na stojanu (pouze balenou). Z alternativních paliv prodává tato čerpací stanice pouze LPG od společnosti Hungas, i když nějaké plány na výstavbu nabíjecích stojanů už vznikají. Pokladny pak akceptují vedle klasických platebních karet a CCS karet také vlastní karty Top Card. Palivové karty UTA, DFC nebo DKV zde s ohledem na očekávanou klientelu neuplatníte.

Nelze ji přehlédnout

Architektura čerpací stanice na Folmavě, která je vystavěna nad kruhovým objezdem, a při příjezdu od Německa ji opravdu nemůžete přehlédnout, vychází z klasického tvaru s rovnou střechou, což umožnilo instalaci solárních panelů, které mohou snížit spotřebu elektrické energie až o 20 procent. Menší stříška spojuje tankovací nádvoří se shopem, který prošel kompletní rekonstrukcí, i když jeho uspořádání do tvaru písmene L se nezměnilo.

Interiér působí útulným dojmem, což umocňuje jeho důmyslné nasvícení pomocí LED světel. Decentní šedé tóny v kombinaci s dřevěným nábytkem a obložením působí moderně a čistě. Většinu shopu zaplňují regály a stěny se zbožím, který doplňují pokladny a kávový koutek Café 1. Alkohol, cigarety a nápoje tvoří většinu sortimentu, jinak zde samozřejmě najdete i klasické zboží typické pro čerpací stanice (automotive, drogerie, cukrovinky apod.).

Vzhledem k tomu, že nedaleká kamionová čerpací stanice má zavedenou jídelnu a kousek odtud je navíc stylová restaurace Stodola, která patří majitelům řetězce, nemá tato čerpací stanice vlastní gastro. Občerstvit se můžete kvalitní kávou speciálně praženou pro nový koncept bistra Cafe 1 ze samoobslužného kávovaru Franke do kelímku, který stojí v útulném kávovém koutku společně s barovým pultem a dvěma vysokými stoličkami.

K tomu si pak můžete zakousnout nanejvýš balenou bagetu, i když v plánu je zavést zde v budoucnosti nějakou formu vlastního občerstvení. Součástí čerpací stanice, která má otevřeno nonstop, je samozřejmě novotou a při naší návštěvě i čistotou zářící sociální zařízení. Najdete zde sociální zařízení oddělené pro dámy a pány/invalidy. Mycí linka zde není, ale zákazníci si alespoň mohou vyluxovat interiér svého automobilu a zkontrolovat, popřípadě dofouknout tlak v pneumatikách.

Závěr

V nových barvách a s novým logem One 1 působí zrekonstruovaná čerpací stanice moderně a sympaticky. Svým originálním a zároveň také atraktivním designem láká k návštěvě a noví zákazníci rozhodně neodjíždějí zklamáni. Díky aplikaci zde totiž natankují za zajímavé ceny, v zázemí se pak mohou obsloužit kvalitní kávou a nakoupit žádané položky, které zde vycházejí levněji než nad druhé straně státní hranice.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek