Shell D35 Dolní Roveň

Čerpací stanice roku, Shell

Shell D35 Dolní Roveň

Shell D35 - Dolní Roveň

Moderní technologie, útulné prostředí

Shell loni rozšířil síť svých čerpacích stanic v České republice o dvě úplně nové. Stojí proti sobě na 150. kilometru nově otevřeného úseku dálnice D35 (Časy - Ostrov) u obce Dolní Roveň na Pardubicku a jsou v podstatě identické co do rozměrů, struktury, designu i nabídky služeb.

Vítězné výběrové řízení

O výstavbě obou čerpacích stanic se rozhodlo v roce 2020, kdy společnost Shell Czech Republic uspěla ve výběrovém řízení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na uzavření smlouvy o nájmu za účelem výstavby a provozování čerpacích stanic na plánovaných odpočívkách dálnice D35. Výstavba obou čerpacích stanic byla zahájena loni v srpnu, po pouhých dvaceti týdnech pak mohla proběhnout kolaudace. Slavnostní otevření obou čerpacích stanic se následně uskutečnilo společně s otevřením nového úseku dálnice.

Dálnice D35 se po úplném dokončení stane velmi důležitým tahem mezi Čechami a Moravou nejen jako alternativní trasa k přetížené D1. Význam nově vznikajících odpočívek s čerpacími stanicemi postupně vzroste a je zřejmé, že o každou z nich svedou velcí hráči na retailovém trhu s pohonnými hmotami nelítostné souboje. V tomto případě to vyhrál Shell a postavil zde dvě identické čerpací stanice podle vlastních nejpřísnějších standardů, i když při realizaci jedné služby musel ustoupit požadavkům ŘSD. Ale o tom později. Samozřejmostí je i občerstvení v rámci nejmodernějšího konceptu kaváren Shell Café, které nabízejí současně s bohatou nabídkou jídel nebo nápojů také prostor k odpočinku a relaxaci.

Mimochodem, Shell se usilovně snaží o prosazování moderních technologií a v případě těchto čerpacích stanic stojí za zmínku některá interiérová světla v shopu, která byla vytištěna pomocí 3D tiskáren. Do budoucna se zde počítá také s využitím fotovoltaických panelů umístěných na zastřešení nádvoří a střeše shopu čerpací stanice.

Tradiční paliva i alternativa

Na obě čerpací stanice láká nejen tradiční totem, ale také vysoký sloup s logem společnosti, který lze zaregistrovat z velké dálky. Po sjezdu z dálnice se řidič musí rozhodnout, zda zajet k výdejním stojanům pro osobní nebo nákladní automobily. Pak už je to jedno. Jak u rychlovýdeje nafty pro nákladní automobily a kamiony, tak u víceproduktových výdejních stojanů pro osobní automobily je nabídka stejná. V prvním případě zde najdou řidiči standardní naftu Shell Fuel Save, ve druhém kompletní nabídku aditivovaných paliv Shell od ekonomicky výhodných produktů s obchodním názvem Fuel Save (Diesel a Natural 95) až po prémiová paliva řady V-Power (Diesel, 95 a Racing 100).

Na všech stáních lze navíc doplnit ze stojanu i kapalinu AdBlue a zaplatit prostřednictvím QR kódu a mobilní aplikace. Na své si přijdou i řidiči, kteří mají upravený zážehový motor na spalování LPG. Samoobslužný plnicí stojan je totiž rovněž součástí tankovacího nádvoří, jen zde není umožněna platba ze stojanu a musíte do shopu na pokladnu. Výdejní stojany nesou značku Wayne s výjimkou plničky na LPG, která pochází od sesterské značky Tokheim.

Ještě letos rozšíří nabídku služeb také infrastruktura pro nabíjení elektromobilů. Na každé čerpací stanici se už nyní staví dva rychlonabíjecí stojany s výkonem 180 kW. Venkovní služby pak doplňuje kompresor na dohuštění pneumatik, který je pochopitelně k dispozici zdarma.

Pokud neplatíte za pohonné hmoty prostřednictvím mobilního telefonu přímo u stojanu, můžete na pokladnách čerpací stanice využít vedle standardních platebních karet a karet Shell také palivové karty CCS, EuroOil, Orlen Benzina a OMV.

Útulná kavárna

Zastřešení tankovacího nádvoří tvoří písmeno T a přesahuje přes rovnou střechu prostorného zázemí, takže zákazníci při nepřízni počasí nemusejí po opuštění automobilu otvírat deštník. Mimochodem, do prostoru nádvoří je obrácena i zasklená část shopu, takže do interiéru nesvítí slunce přímo, což zde pomáhá udržovat celoročně příjemnou atmosféru a šetřit drahé energie při používání klimatizace. Jak bývá na dálničních čerpacích stanicích zvykem, do shopu a bistra lze vstoupit dvěma vchody. První vchod s posuvnými prosklenými dveřmi na fotobuňku je od tankovacího nádvoří, druhý od venkovní zahrádky, kde byla dodatečně zbudována jako zastínění venkovního posezení pevná pergola, protože slunečníky se ve větrném počasí neosvědčily.

Interiér zázemí čerpací stanice je nenásilně rozdělen na dvě části dřevěnými lamelami, v jejichž středu najdete v mechu zasazené logo bistra Shell Café. Kombinace zeleně, dřeva a odkryté cihly tvoří hlavní obkladové materiály, což společně s rafinovaně uspořádaným osvětlením vytváří v interiéru atmosféru pohodové kavárny. Umocňuje ji také nábytek v jídelním koutu, který využívá motivů starých log značky Shell, křesel s prošívaným koženým čalouněním, retro dlažby a kulatých stolků. Jejich součástí jsou i zásuvky na připojení a dobíjení přenosné elektroniky, k dispozici je pochopitelně i bezplatná síť wi-fi. Okolo stěn jsou soustředěny pokladny, obslužné pulty bistra a kávový koutek. Pod stropem navíc lákají na atraktivní nabídku občerstvení velkoplošné obrazovky, ve výšce očí pak prosklené vitríny s bohatou nabídkou slaných i sladkých dobrot. Vedle samoobslužných automatů na kávu se lze samostatně obsloužit i polévkou - při naší návštěvě byla k dispozici hustá zelňačka a vydatný boršč.

Kávu si můžete dát z tradičního samoobslužného automatu Costa Express a zaplatit vybraný nápoj u pokladny, nebo si ji můžete připravit z nových směsí Shell Café Espresso a Lungo na automatu s platebním terminálem, popřípadě vám ji udělá do tradičního šálku obsluha na profesionálních pákových automatech. Obě směsi zrnkové kávy si pak můžete koupit v půlkilových baleních s sebou. Bohatá je i nabídka sladkého pečiva a dortů, které ke kávě neodmyslitelně patří. V létě vám pak obsluha připraví i osvěžující ledovou kávu.

Česká i světová kuchyně

Nabídka bistra kombinuje v rámci teplé sekce tradiční česká jídla se světovou kuchyní. Najdete zde vedle výše zmíněných polévek třeba sekanou nebo kuřecí řízek s gratinovanými bramborami, pizzu, bagel se sýrovou omeletou, americké brambory, smažený sýr nebo misku havajských poke bowl, které si získávají popularitu po celém světě. A nechybí samozřejmě ani párek v rohlíku z rollergrillu nebo teplé panini a wrapy stejně jako čerstvé bagety. Svého kuchaře obě čerpací stanice nemají, jídla připravuje v rámci svých povinností obsluha v zařízení Merrychef z chlazených nebo mražených polotovarů, které si Shell nechává dělat podle vlastních receptur u několika firem.

Sortiment shopu je standardní v rámci dálniční sítě Shell, potraviny Billa zde samozřejmě nenajdete. Zato zde nechybí bohatá nabídka chlazených nealkoholických i alkoholických nápojů, cukrovinek, cigaret, automotive zboží nebo hraček. Poměrně velkou část regálů zabírá zboží a potraviny se značkou Shell Café (dříve Deli by Shell), jejichž sortiment se stále rozšiřuje.

Zatímco na většině dálničních čerpacích stanic Shell jsou toalety zpoplatněné, zde nikoliv. Byl to jeden z požadavků ŘSD v rámci podmínek výběrového řízení. I přesto lze konstatovat, že je zde praktikována komplexní péče o celé sociální zařízení, jehož součástí jsou toalety pro pány, dámy i invalidy, přebalovací stůl i sprcha pro cestovatele a řidiče kamionů.

Závěr

Nájemcem obou čerpacích stanic Shell je "pardubičák" Miroslav Ratman. Zkušený pumpař působí v oboru od roku 1996 a celou dobu je věrný žlutočervené značce. Donedávna se staral o čtyři městské čerpací stanice v Hradci Králové a Pardubicích, nyní mu přibyly ještě dvě dálniční, a tak alespoň tu pardubickou předal kolegyni. Naštěstí má na každé čerpací stanici spolehlivou provozní, a právě obě nové pumpy dnes vede jeho dcera. Mimochodem, firma Miroslava Ratmana dnes zaměstnává v rámci obsluhy pěti čerpacích stanic Shell celkem 48 lidí. Není proto divu, že mu vedení českého zastoupení nabídlo obě pumpy na D35 do pronájmu. Jeho bohaté zkušenosti ostatně byly třeba k jejich bezproblémovému startu. To se podařilo a po půlročním provozu lze jen konstatovat, že jak prostředím, tak úrovní služeb patří mezi špičku v rámci celého retailového trhu v České republice.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek