KM-Prona Hodkovice nad Mohelkou

Čerpací stanice roku, KM-Prona

KM-Prona Hodkovice nad Mohelkou

KM-Prona Hodkovice nad Mohelkou

Společnost KM-Prona loni rozšířila své portfolio o bývalou čerpací stanici ETK v Hodkovicích nad Mohelkou, která stojí u sjezdu z čtyřproudého úseku silnice I/35 mezi Turnovem a Libercem. Nedávno zde proběhla kompletní rekonstrukce, a tak jsme se tam zajeli podívat.

Napůl městská, napůl dálniční

Silnice I/35 vedoucí ze slovenské hranice (přechod Bumbálka) až na německo-polskou (Hrádek nad Nisou) patří mezi celostátní páteřní tahy, měří celkem 285 km a prochází šesti kraji a třemi okresy. Téměř po celé délce je současně vedena jako evropská silnice E442. 46 km dlouhý čtyřproudý úsek mezi Turnovem a Bílým Kostelem nad Nisou, který navazuje na dálnici D10, je samozřejmě hlavní spojnicí mezi Prahou a Libercem. Provoz je zde proto poměrně hustý po celý rok, a pokud nepočítáme Liberec, čerpací stanice pouze jedna. Donedávna zde nabízela služby liberecká společnosti ETK, nicméně bez průběžných modernizací její úroveň upadala.

V roce 2020 převzala tuto čerpací stanici stejně jako další pumpu ETK v Kunratické ulici v Liberci společnost KM-Prona, která v současnosti provozuje celkem 49 stanic po celém území České republiky, i když nejvíce jich najdete hlavně ve středních, severních a západních Čechách. Stejně jako liberecké čerpací stanice v Kunratické a Vratislavské ulici získal čerpačku v Hodkovicích do nájmu zkušený pumpař Václav Šimon, o provoz se zde stará jeho dcera Gabriela Šimonová.  

Jedná se částečně o městskou a částečně dálniční čerpací stanici, která stojí hned u sjezdu z čtyřproudé silnice a zároveň u vjezdu do třítisícového městečka Hodkovice nad Mohelkou. Její poloha úzce souvisí s nabídkou služeb a prodávaných produktů. Chybí zde například parkovací místa pro kamiony, ale vedle kompletní nabídky pohonných hmot včetně oddělené plničky na LPG zde zákazníci najdou občerstvení MonzaCafé s nabídkou teplých i studených jídel a venkovním posezením. A nechybí ani myčka, bankomat České spořitelny nebo samoobslužné výdejní boxy Zásilkovny a Alzy. Čerpací stanice má otevřeno od 6.00 do 22.30, přes noc je však možné doplnit pohonné hmoty díky instalaci tankautomatu.

Kompletní sortiment PHM

Na refýži najdete osm tankovacích míst u čtyř výdejních stojanů. K dispozici je kompletní sortiment paliv společnosti KM-Prona, to znamená aditivovaná motorová nafta Diesel Pro i prémiová Diesel Pro+ (bez biosložky) a benziny Natural 95 a 98. Protože původní výdejní stojany Tatsuno jsou pouze tříproduktové, najdou řidiči vysokooktanový benzin pouze u jednoho z nich, kde pro změnu chybí prémiová nafta Diesel Pro+. U dvou je navíc k dispozici kapalina Adblue a u dalších dvou kapalina do ostřikovačů. Stranou pak stojí plnicí stojan na LPG od Kralupolu. U každého výdejního místa je k dispozici hasicí přístroj, čistá voda na mytí oken, odpadkový koš i jednorázové rukavice, samolepka na stojanu pak oznamuje, že čerpací stanice KM-Prona jsou součástí programu Pečeť kvality, což zajištuje pravidelnou kontrolu jakosti pohonných hmot od společnosti SGS. Čerpací stanice akceptuje vedle standardních kreditních karet také palivové karty CCS, DKV, UTA a DFC.

Společnost KM-Prona nabízí i vlastní karty pro nákup pohonných hmot pro soukromníky (Bonus Card) i firmy (Client Card), které mohou platit na fakturu. Nechybí dobíjecí dárková karta (Gift Card) ani mobilní aplikace "Moje KM-Prona". Stačí si ji stáhnout do telefonu s NFC, před placením u pokladny přiložit k terminálu a z každého natankovaného litru paliva se vám odečte sleva, jejíž výše se odvíjí od natankovaného množství za určité časové období.

Vlastní kuchař a skvělá káva

Tankovací nádvoří je se zázemím spojeno stříškou, vstup do shopu lemují nejen regály s letním sortimentem, ale také živé květiny. Velké logo nad vstupem do shopu pak hlásí, že mezi služby čerpací stanice patří výše zmíněné bistro MonzaCafé. Z původního zázemí čerpací stanice zůstaly jen obvodové zdi, vnitřní prostor byl zásadně přestavěn. Designéři se nakonec rozhodli jej rozdělit na pět částí: zázemí pro obsluhu, obchod, výdejní prostor občerstvení včetně kávového koutku, sociální zařízení a posezení pro zákazníky. To je součástí hlavního prostoru a je odděleno od výdejního pultu bistra stěnou z dřevěných lamel. Celý prostor zútulňují originální tapety na stěnách s motivem nedalekého Ještědu a nasvícené poutače na jednotlivé druhy kávy, které nabízí bistro Monza Café.

Sortiment shopu je standardně bohatý, prostoru mezi jednotlivými regály však není nazbyt a zákazník si v záplavě zboží může připadat trochu stísněně. Ale najde tu vše a akční zboží i nabídku dalších služeb zobrazují moderní LCD panely nad pokladnami shopu i bistra. Bistro Monza Café nabízí nejen tři různé druhy kávy (Monza, Ferrara a Portofino), ale také studený i teplý bufet v podobě hotových jídel a polévek, čerstvých baget, chlebíčků a rozpékaného sladkého pečiva. Čerpací stanice zaměstnává kuchaře, který dokáže připravit chutnou snídani (míchaná vajíčka, hemenex apod.) a denně připravuje pět hotových jídel a dva druhy polévek. Mezi nestandardní produkty ČS patří také ledová káva se zmrzlinou, konzervativnější zákazníci si pak mohou dát i kávu z automatu Delicomat nebo klasický párek v rohlíku.

Venkovní posezení jsou na pumpě dvě. Jedno zastřešené a uzavřené najdete u zadního východu ze shopu, druhé pak tvoří samostatné stolky se slunečníky hned vedle vjezdu do myčky. Na sociální zařízení se vstupuje ze shopu a také tato část čerpací stanice, vyvedená v útulných hnědých odstínech v kombinaci s bílou a oranžovou, je vzorně uklizená.

Mycí centrum s nanotechnologií

Důležitou součástí areálu městských čerpacích stanic je mycí centrum a najdete ho i zde. Jedná se o klasickou portálovou mycí linku, která sice dostala nový kabát v barvách společnosti KM-Prona, ale stále ještě funkční zelenožluté pěnové kartáče prozrazují původního majitele této čerpací stanice. Zájemci o mytí v portálové myčce mohou vybírat ze čtyř programů v přijatelných cenách od 99 Kč (základní mytí) po 189 Kč, kde je součástí mycího programu závěrečné voskování nanotechnologií.

Závěr

Čerpací stanice řetězce KM-Prona v Hodkovicích nad Mohelkou splnila naše očekávání. Důkladná rekonstrukce výrazně zvýšila její kvalitativní úroveň, nově koncipovaný interiér shopu poskytuje útulný prostor nejen pro zákazníky, ale také příjemné pracovní prostředí pro obsluhu. Mezi plusy dále patří nejen výborná káva, ale také některý z vlastních produktů teplé a studené kuchyně. Vítaným bonusem je portálová mycí linka, bankomat a boxy e-shopů. A přestože čerpací stanice v Hodkovicích nemá otevřeno non-stop, doplnit zde mohou zákazníci pohonné hmoty i v noci díky instalovanému tankautomatu.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek