Ipari - Oáza nejen pro kamiony

Čerpací stanice roku, Ipari

Pokud sjedete z dálnice D1 na letiště Mošnov přes město Studénka, nemůžete na jejím okraji minout obrovskou vybetonovanou plochu, na které stojí od roku 2013 čerpací stanice. Shodou okolností byla otevřena právě před pěti lety 12. prosince, takže před nedávnem oslavila první půlkulaté výročí.

Průmyslová zóna? Ne, čerpací stanice

Vybudování čerpací stanice na místě bývalého zahradnictví má na svědomí rodina Surákových, kteří pocházejí z nedalekého Bílovce. Ten se nachází přesně na druhé straně dálnice D1 než Studénka. Nicméně právě obrovská plocha u kruhového objezdu na příjezdu do tohoto města, které proslavila výroba kolejových vozidel (Škoda Vagónka) a bohužel také vlakové neštěstí z roku 2008, se ukázala pro stavbu areálu čerpací stanice jako nejvhodnější.

Asi vás stejně jako mě zarazí zvláštní jméno této čerpací stanice - Ipari Park. Osobně neznám majitele a nevím, jaké mají vazby na Maďarsko, nicméně Ipar znamená v maďarštině průmysl a Ipari Park by pak měl být termín pro průmyslovou zónu nebo chcete-li logistické centrum. Právě to bylo zřejmě původním záměrem majitelů, ale nakonec z toho sešlo a zůstala jen čerpací stanice, která se postupem času stala populární oázou kamionů. Těch tudy denně nejen do podniků ve Studénce projíždí nemalé množství a jejich řidiči si samozřejmě nemohli nevšimnout čerpací stanice s velkým zázemím, mnoha parkovacími místy, mycími boxy a v neposlední řadě i dobře vedenou kuchyní a velkou jídelnou.

Otevřeno přes den, v noci je tu tankautomat

Není divu, že se to mezi řidiči kamionů rozkřiklo a dnes je čerpací stanice Ipari Park vyhlášená v širokém okolí.   I když se nejedná se o pumpu, která by měla otevřeno nonstop, můžete tu natankovat i v noci díky tankautomatu od firmy Unicode, který zde přibyl až po naší návštěvě. A na velkém parkovišti si tu přes noc můžete v kamionu i odpočinout, protože je tu zaměstnán noční hlídač a celý areál hlídá kamerový systém.

Pokud přijedete od dálnice, nemusíte si čerpačky vůbec všimnout, z ostatních stran je však dobře viditelná už z dálky. Zářivě červenými atikami možná může připomínat Benzinu, ale nápis Ipari Park je dostatečně výrazný, aby přijíždějící věděl, s čím má tu čest. Mnohem méně výrazný je však totem doslova schovaný ve větvích staré vrby. Na něm se kromě nabídky a cen pohonných hmot také dovíte, že čerpací stanice Ipari Park je prémiová čerpací stanice Čepra, a tudíž lze očekávat, že zde koupíte sortiment produktů tohoto státního podniku.

Prémiová pumpa Čepra

Místa je při příjezdu dostatek a dostat se ke stojanům není problém. Vše je čisté, jako by to tu postavili teprve nedávno. Šest tankovacích míst mají k dispozici osobní automobily, jedno je přímo určené kamionům a zde nechybí ani výdejní stojan na kapalinu AdBlue. Multiproduktové stojany značky Wayne sice mají čtyři čerpací pistole, ale funkční jsou pouze dvě. Řidiči mají k dispozici standardní motorovou naftu a benzín oktanového čísla 95. Pistole s označením E85 (směs 15 % benzínu a 85 % ethanolu) a Optimal Diesel (aditivovaná nafta) jsou přelepeny páskou s nápisem "Mimo provoz". Mimo zastřešení u mycích boxů pak najdete klec s výdejem propanbutanových lahví a plnicí stanici na LPG. Vedle stanice na LPG navíc stojí tři mycí boxy (jeden je pro kamiony), které zde instalovala a udržuje v chodu firma Šebesta. Nechybí samozřejmě ani vysavač nebo kompresor na pneumatiky. CNG si zde nedotankujete a podle vyjádření vedoucí čerpací stanice Mirky Richterové se to ani neplánuje. Není zde prý pro toto alternativní palivo klientela. O dodávku pohonných hmot se stará kompletně Čepro, majitel čerpací stanice pouze určuje cenovou politiku. A ta se samozřejmě odvíjí od velkoobchodních cen státního podniku.

Standardní sortiment

My tentokrát tankovat nebudeme, a tak objíždíme shop čerpací stanice dokola a parkujeme na jednom z mnoha parkovacích míst u malého rybníčku, který je hned vedle čerpací stanice. Vstupujeme do prostorného shopu, který je uměle pomocí asi metr a půl vysoké zdi rozdělen na obchod a bistro s jídelnou. Regály nejsou zčásti zaplněny zbožím, což má na svědomí "invaze" návštěvníků leteckého dne v Mošnově, který se konal o víkendu. Sortiment je běžný, jako na většině čerpacích stanic. Nechybí samozřejmě bohatá nabídka nápojů v nejrůznějších baleních, pivo, hračky, cukrovinky ani automotive. Největší obrat dělají cigarety, v poslední době je pak velký zájem o ty elektronické. Kromě dvou standardních regálů zde najdete ještě samostatný mrazák na zmrzliny Algida, designový regál ve tvaru výdejního stojanu na energetické nápoje Red Bull a také malou dřevěnou vinotéku.

Obdélníkový půdorys shopu má logicky sestaveny všechny zóny. Vlevo, co nejblíže vchodu je pokladna, na protější zdi lednice s chlazenými nápoji a mezi nimi regály se zbožím. Na druhé straně - za zdí - je pak jídelna s osmi stolky, výdejní místo bufetu a malý dětský koutek. Z této strany je navíc vstup na malou zahrádku se čtyřmi tzv. pivními lavicemi. V celém areálu je samozřejmě k dispozici wi-fi pro připojení k internetu zdarma. Všechno je čistě a vypadá jako nové, příjemně sladěny jsou i barvy. Na druhou stranu však celý prostor působí jakoby nedodělaně, alespoň z hlediska současných trendů vybavení interiérů čerpacích stanic. Jak nám však prozradila Mirka Richterová, v plánu na další rok je kompletní rekonstrukce celého vnitřního prostoru pumpy zaměřená právě na současný design, kterou si majitelé objednali u firmy MGB z nedalekého Zábřehu. Jsem na docela zvědavý, i menší úpravy by totiž interiér této jinak vesměs sympatické čerpací stanice dostaly na úplně jinou úroveň…

Bohatá nabídka jídel

V Ipari Parku mají otevřeno od pěti ráno do deseti hodin do večera. Dvoučlenná obsluha je zde na ranní i odpolední směnu. Jak už bylo řečeno, v noci tady bdí nad celým areálem hlídač, pumpa navíc zaměstnává na plný úvazek i kuchařku. Ta má totiž práce and hlavu. Ráno jsou v nabídce teplé snídaně (vajíčka, hemenex, párky, klobásy), celý den pak hotová jídla a polévky. Zákazníci si zde mohou každý den dát až tři polévky a minimálně deset "hotovek". Všechno vzniká v místní kuchyni, která je vybavena vším potřebným včetně moderních zařízení pro přípravu jídel. Nabídka je uzpůsobena klientele čerpací stanice: Na jídelním lístku proto nesmí chybět řízek, vepřové výpečky nebo svíčková. Naopak zde nenajdete čerstvé saláty, pizzu, ale ani párek v rohlíku nebo třeba kebab. Kuchařka má na starosti přípravu plněných baget a výrobu sladkého pečiva, ale v nabídce nechybí třeba populární medovník Marlenka. K tomu vám pak připraví v profesionálním kávovaru kávu značky Piacetto, která patří do skupiny Tchibo. "Denně zde prodámev  průměru okolo 40 polévek a 20 až 30 hlavních jídel," říká Mirka Richterová.

Kromě klasické nabídky nápojů z chladicího boxu si zde můžete objednat i čepovanou kofolu, což na čerpacích stanicích rozhodně není běžné.

Součástí zázemí čerpací stanice je i velkorysé sociální zařízení zvlášť pro muže i ženy stejně jako pro invalidy. Nechybí ani sprcha, která je však za poplatek. Všechno je ovšem čisté a voňavé a opět to zde vypadá, jako by pumpa otevřela teprve nedávno.

Řidiči kamionů i tuneři

Zákazníky čerpací stanice jsou převážně řidiči českých a polských kamionů, ale s ohledem na obrovský prostor pro parkování (k dispozici je až 25 míst pro velké kamiony s návěsem), přítomnost třech mycích boxů a zázemí s bohatou nabídkou jídel si zde dávají srazy také fanoušci automobilové tuningu nebo motorkáři. I když se nepochopitelnému vandalství některých lidí neubráníte, celkově provozní své zákazníky chválí. "Čeští řidiči kamiónů problémy nedělají, občas byly menší komplikace s některými polskými řidiči, ale i ti už se přizpůsobili," říká Mirka Richterová.

Vedoucí této čerpací stanice předtím řídila klasický obchod, a proto se musela učit spoustu nových věcí zejména o pohonných hmotách nebo gastronomii. V kuchyni ostatně musí občas vypomáhat, když kuchařka nestíhá. Ale rozhodně toho nelituje. Jen si trochu postěžovala, jak složité je dnes sehnat kvalitní a stálé zaměstnance na práci obsluhy, která je docela náročná a přitom není zase tak dobře placená. Ale její podřízení mají navíc některé benefity v podobě výrazné slevy na jídlo a pohonné hmoty. I proto se možná současný kolektiv, který tvoří výhradně ženy ze Studénky, stabilizoval.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek