RoBinOil - Kvalitní koncept, perfektní realizace

Čerpací stanice roku, RoBinOil

S ohledem na hustotu čerpacích stanic na našem území je velkou událostí, když se někde otevře zbrusu nová postavená tzv. na zelené louce. A proto také není divu, že 91. čerpací stanice společnosti RoBinOil na silnici první třídy i/20 mezi Českými Budějovicemi v katastru obce Pištín se objevuje v naší pravidelné rubrice a zařadili jsme ji i do letošní ankety Petrol Awards "Čerpací stanice roku".

Z obchodníka pumpařem

Ryze česká síť čerpacích stanic RoBinOil si udržuje vysoký standard. V mnoha ohledech ji lze srovnávat se zahraničními řetězci, lidský faktor v podobě nájemce, který není svázaný přísnými korporátními pravidly, pak jednotlivým čerpacím stanicím tohoto řetězce dodává punc originality, který zákazníci samozřejmě oceňují a bývají proto značce věrní. Oblibu řetězce RoBinOil ještě umocňují kvalitní pohonné hmoty, o které se stará centrála firma, ostatní služby se pak z velké části odvíjí od schopností jejího nájemce, kterého si vedení většinou pečlivě vybírá. Přesvědčili jsme se o tom vloni u "robinky" na vysočanské radiále v Praze, která jen o malý kousek nedosáhla na titul "Čerpací stanice roku" a ověřili jsme si to také v Pištíně.

Nájemcem této čerpací stanice je Jan Průša, který má za sebou již patnáctiletou kariéru obchodníka v nadnárodních potravinářských společnostech. Rodák z Budějovic však loni dospěl k tomu, že chce ve své životě něco změnit. "Chtěl jsem vždycky podnikat a čerpací stanice mi přišla jako nejjednodušší start," popisuje Jan Průša důvody, které ho vedly k tomu, že se stal nájemcem čerpací stanice. "Jako obchodní zástupce Coca Coly jsem objížděl i čerpací stanice, takže jsem měl určitou představu o čem to je," dodává. Když přemýšlel o tom, se kterou značkou by spojil své jméno, společnost RoBinOil se ukázala jako optimální volba. "Protože je to česká společnost, protože je zde přímý kontakt s majitelem a problémy se tak dají řešit okamžitě," vyjmenovává Jan Průša důvody, které ho k oslovení společnosti RoBinOil vedly.

Všechno bylo jinak…

Myšlenka postavit pumpu na hlavním tahu mezi Českými Budějovicemi a Pískem při dnešním stavu byrokratického aparátu v ČR trvalo samozřejmě několik let, Jan Průša však vstoupil do projektu rovnýma nohama až dva měsíce před jejím otevřením. I když se domníval, že je díky své patnáctileté praxi na novou roli dobře překvapen, nakonec to bylo úplně jinak, než si představoval. "Všechno pro mě bylo nové, musel jsem se hodně věcí naučit. Musím ocenit, že mi vedení společnosti hodně pomohlo. Absolvoval jsem tříměsíční intenzivní kurz, ve kterém se mi věnovali lidé na centrále, a pak mi ještě nějakou dobu pomáhali po otevření," říká Jan Průša a dodává: "Když stojíte před prázdným shopem, myslíte si, jak obchodu rozumíte, ale ono to je všechno úplně jinak..."

Jan Průša tvrdí, že vůbec nejtěžší bylo sehnat zaměstnance. Nakonec jich má k dispozici celkem deset včetně provozní, kuchaře a technika, který pečuje o mycí centrum a technologická zařízení. Jan Průša si zatím vystačí s jednou čerpací stanicí a že by se staral ještě o nějakou další, si zatím nedovede představit. "Je to pro mě pořád úvazek na 24 hodin denně, denně musím něco řešit a denně někoho přesvědčovat, že stojí za to zde zastavit a pak se pravidelně vracet," vysvětluje.

Dostatečný prostor pro tankování

Typický tmavě modrý totem nové čerpačky na vás při příjezdu od Písku "vykoukne" za zatáčkou a na první pohled vás překvapí velikost celého areálu čerpací stanice. Příjezdová cesta je až za pumpou, což je dobře, protože jinak by mnoho motoristů nemělo šanci tak rychle přibrzdit. Díky křižovatce, kterou zde na vlastní náklady rovněž vybudovala společnost RoBinOil, je pumpa přístupná i pro motoristy, kteří jedou od Českých Budějovic.

Než se dostanete do prostoru výdejních stojanů a mycího centra, projedete kolem parkoviště pro kamióny, které od silnice odděluje protihluková stěna. Prostoru je zde dostatek, aby se ke stojanům bez problémů dostaly nejen osobní automobily, ale také autobusy a kamióny. Refýž i po zimě doslova září čistotou stejně jako výdejní stojany, které dodala firma Tatsuno. Jsou celkem tři samozřejmě oboustranné, u každého z nich nechybí mycí prostředky a odpadkový koš. V rámci výdejního místa ale už mimo zastřešení pak stojí zděný "domeček" s plnícím stojanem na LPG. Řidiči automobilů zde vedle LPG najdou ještě další čtyři druhé pohonných hmot (standardní naftu, aditivovanou naftu Premium a aditivované benzíny s oktanovým číslem 95 a 98). Kapalina AdBlue je k dispozici pouze balená do plastů stejně jako voda do ostřikovačů. Tu pod značkou RoBinOil dodává společnost DF Partner. Nic dalšího zatím není v plánu, i tak však pumpa dokáže v tomto ohledu obsloužit 99 procent motoristů, kteří jedou okolo. Jestli se zde někdy v budoucnosti objeví třeba bnabíjecí stojan pro elektromobily není ještě ani ve stádiu úvah.

Útulný i prostorný shop

Řidiči a jejich spolujezdci se po natankování mohou v shopu občerstvit, posilnit i odpočinout. Před vchodem narazíte na živé kytky i tabuli s aktuálním menu bistra, za dveřmi pak na vás čeká vkusně zařízený shop, který nízkou stěnou odděluje obchod od restaurace. Čtyři samostatné regály nabízejí základní sortiment, který najdete na většině čerpaček, jako impulzní zboží zde při naší návštěvě figurovaly regionální potraviny a místní značka piva. Nechybělo samozřejmě ani zboží automotive a tradiční regál vyhrazený vínu. Zatímco o pohonné hmoty se plně stará centrála firma, která hlídá stav nádrží, zabezpečuje distribuci a určuje i cenovou politiku, vnitřek shopu a občerstvení je plně v režii nájemce.

Pumpa nemá větší skladovací prostory, ale dodávky zboží zajišťují velkoobchody Makro a JIP prakticky každý den. Vzhledem k tomu, že kousek od čerpací stanice vede cyklostezka a Jan Průša je bývalým závodním cyklistou, nechybí zde ani cyklokoutek se základním sortimentem v podobě duší, bidonů, lepicích sad nebo oleje na řetěz. A když budete potřebovat, půjčí vám i pumpičku. Cyklistická sezóna ale teprve začala, a tak je možné, že se zboží podle poptávky bude ještě doplňovat. To platí i o potravinách. Zatím si zde zákazníci mohou koupit pečivo, mléčné výrobky, salámy a síry ale nabídka se bude opět podle poptávky ještě optimalizovat.

Výborná káva i dobré jídlo

K základnímu sortimentu bistra samozřejmě patří kvalitní káva značky Dallmayr. K dispozici je jak automat s levnější instantní kávou, tak klasický pákový kávovar. A vybrat si můžete, zda chcete kávu s sebou do kelímku nebo si ji vychutnáte u stolku z porcelánového šálku. Nechybí samozřejmě připojení k internetu přes wi-fi a lze si zde i dobít mobilní telefon, tablet nebo notebook. Z hlediska nabídky jídel nemá "robinka" u Pištína v blízkém i vzdálenějším okolí konkurenci. Denní menu, které připravuje kuchař, se mění každý den, zákazníci si mohou vybrat z nabídky jedné nebo dvou polévek a pěti hotových jídel. K tomu zde dělají výborné smaženky a domácí palačinky a nechybí samozřejmě ani zde vyráběné obložené housky a bagety. Pumpa má otevřeno nonstop a díky moderním technologiím, které dokážou hotová jídla uchovat celý den v konzumovatelném stavu, se zde kvalitně můžete najíst ve dne i v noci. Největší úspěch má samozřejmě klasický řízek, ale váš žaludek pohladí i obyčejný párek od místního řezníka. Díky tomu, že pumpa nabízí i venkovní posezení na druhé straně shopu, plánuje Jan Průša na léto i grilování nebo prodej točené zmrzliny do kornoutu.

Nemohu se rovněž nezmínit o sociálním zařízení. Kdo zná čerpací stanice RoBinOil, pak si musel určitě všimnout výjimečné čistoty, kterou na nich obsluha pumpy udržuje. Pumpa u Pištína samozřejmě tento standard naplňuje na 100 procent, zákazníci zde navíc mohou využít sprchový kout i přebalovací pult.

Komplexnost služeb této čerpačky završuje mycí centrum. To se skládá z portálové myčky Christ Varius pro osobní automobily, krytého boxu a vysavače, který dodala firma Šebesta. Zatímco mycí box využívají hlavně motoristé z Pištína a dalších okolních vesnic, portál navštěvují převážně majitelé služebních automobilů z Budějovic. V době naší návštěvy zde probíhala věrnostní akce, která umožňovala každé páté mytí zdarma.

Závěr

Před návštěvou nové čerpací stanice u Pištína jsem očekával příjemné prostředí a vysoký standard služeb a musím říci, že jsem nebyl ani trochu zklamán. Pumpa potvrdila všeobecně známý fakt, že ryze česká síť čerpací stanic RoBinOil patří v ČR na špičku i v rámci nadnárodních společností a trvale si zdržuje vysokou úroveň ve všech ohledech.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek