Stále hledáme příležitost k růstu a inovacím

Daniel Vasilache

Stále hledáme příležitost k růstu a inovacím

"Od našeho vstupu na český trh v roce 1991 je OMV stabilním přispěvatelem do místního maloobchodního prodeje na čerpacích stanicích. Náš závazek vůči České republice je větší než kdy předtím a neustále hledáme příležitosti k růstu a inovacím. Vždy jsme se zaměřovali na kvalitu, zákaznickou zkušenost a strategickou přítomnost. Věříme, že každá čerpací stanice OMV bude centrem dokonalosti a spolehlivosti služeb," říká v rozhovoru pro Petrol magazín ředitel divize Retail a jednatel společnosti OMV Česká republika Daniel Vasilache.

Jak jste spokojeni s počtem čerpacích stanic a jejím rozmístěním v Česku. Bude se vaše síť dále rozšiřovat?

V současné době máme v České republice silnou a konzistentní síť čerpacích stanic. Náš přístup k distribuci byl vždy strategický, abychom zajistili, že každá naše stanice je optimálně umístěna tak, aby efektivně sloužila našim zákazníkům. Proto je naše přítomnost výraznější ve městech a na hlavních dálnicích.

Umístění našich čerpacích stanic bylo klíčovým faktorem našeho úspěchu na českém trhu. Zaměřili jsme se na to, aby každá stanice nebyla jen prodejním místem, ale důležitou součástí místní komunity, která nabízí spolehlivost a kvalitní servis. Tato promyšlená strategie umístění nám umožnila vybudovat robustní a efektivní síť.

Pokud jde o budoucí růst, jsme vždy otevřeni průzkumu nových příležitostí, které jsou v souladu s našimi strategickými cíli a základními hodnotami. Ačkoli jsme spokojeni s naší sítí, chápeme, že trh se vyvíjí a objevují se příležitosti. Naším cílem zůstává udržet vysoký standard služeb na našich stávajících stanicích a nepřetržitě vyhodnocovat trh z hlediska potenciálních možností růstu.

Dočkáme se také nějaké zbrusu nové čerpací stanice OMV postavené třeba v rámci nové odpočívky na dostavované síti českých dálnic?

OMV aktivně sleduje vývoj nových dopravních řešení v České republice, což představuje nové dálnice, městské obchvaty a tak podobně. Máme také velký zájem účastnit se výběrových řízení na nově budovaná odpočívadla podél české dálniční sítě, protože náš cíl je posílit naši přítomnost na strategických místech a zajistit, abychom i nadále nabízeli naše vysoce kvalitní služby více zákazníkům po celé zemi.

Otevřeli jste první minimarkety Billa na čerpacích stanicích. Jaký bude další vývoj tohoto projektu, jaké má vůbec OMV zkušenosti s provozováním miniprodejen potravin? Vím, že například v Maďarsku spolupracuje s řetězcem Spar.

Nedávné uvedení první Viva Billa v České republice představuje významný krok v naší maloobchodní strategii. Tento koncept, který spojuje kvalitní služby v oblasti pohonných hmot s nákupem potravin, nabízí široký sortiment čerstvých, převážně lokálních produktů, které uspokojují každodenní potřeby našich zákazníků.

Společnost OMV sice spolupracuje s řetězcem Spar v Maďarsku, ale každý trh má svou jedinečnou dynamiku a partnerství. Naše zkušenosti s provozováním obchodů se smíšeným zbožím jsou neustále obohacovány o poznatky získané z našich rozmanitých evropských provozů, které přizpůsobujeme místním preferencím a požadavkům. V České republice se zaměřujeme na poskytování pohodlného a kvalitního nakupování na našich čerpacích stanicích a zkoumáme další vývoj v této oblasti, přičemž jsme i nadále odhodláni zlepšovat služby zákazníkům.

Vedle kvalitních paliv zákazníci oceňují také úroveň gastronomie, zvláště na dálničních čerpacích stanicích OMV. Chcete se stát v Česku jedničkou v gastrosegmentu na cestách. Co to bude znamenat, lze vůbec ještě zlepšit úroveň gastronomie třeba na čerpací stanici Mikulášov? 

Jsme rádi, že můžeme na našich čerpacích stanicích OMV nabízet širokou škálu gastronomických produktů, přičemž v popředí zůstávají naše čerstvě připravené sendviče a káva. Naši zákazníci často vyhledávají rozmanité a kvalitní gastronomické možnosti, které neustále vylepšujeme. Za zmínku stojí, že v rámci sítě máme osm čerpacích stanic, na kterých se nacházejí větší restaurace spolu s regionálními recepty. Tyto pokrmy řidiči oceňují a naše stanice se tak často stávají vyhledávanou zastávkou na jejich cestách.

Na čerpací stanici v Mikulášově, která prošla v roce 2020 komplexní rekonstrukcí, je široká nabídka jídla připravovaná místním nadšeným kuchařem. I proto je považována za naši vlajkovou loď. Její koncept otevřené kuchyně poskytuje bezkonkurenční kvalitu služeb na dálnici D1.

Nyní jste se vrhli na inovaci v oblasti přípravy kávy. Co nového mohou v tomto ohledu zákazníci očekávat?

Jsme nadšeni z pokroků v nabídce kávy na stanicích OMV. V současné době si naši zákazníci mohou vychutnat dvě charakteristické kávové směsi Viva. První z nich je vyvážená kombinace zrn Robusta a Arabica, která nabízí bohatou a plnou chuť. Druhá je 100 % single origin káva Arabica, pocházející přímo z Guatemaly, známá svými jemnými a aromatickými vlastnostmi.

V OMV se snažíme být lídři v kvalitě kávy a služeb v České republice. Abychom zlepšili zážitek z kávy na našich čerpacích stanicích, neustále zkoumáme nové metody a inovace. Patří mezi ně využívání nejmodernějších automatických kávovarů renomované italské značky Cimbali a spolupráce s významným místním baristou, který zajišťuje dokonalou přípravu každého šálku kávy. Kromě toho pravidelně upravujeme nabídku kávy tak, aby odpovídala vyvíjejícím se chutím a preferencím našich zákazníků. A v roce 2024 nás čekají další zajímavé inovace  v oblasti kávy!

Jako první jste začali nabízet na čerpacích stanicích tankování AdBlue, jako první jste společně s firmou Ionity nabídli ultrarychlé nabíjecí stojany. Jaké další prvenství můžeme v souvislosti s vaší sítí očekávat?

V souladu s naší Strategií 2030, zejména v oblasti elektromobility, se OMV snaží být jedničkou na trzích, na kterých působí, včetně České republiky. V současné době provozujeme 61 nabíjecích jednotek ve spolupráci s Pražskou energetikou v celé naší síti. Tyto nabíječky jsou nejen funkční, ale i perspektivně navržené tak, aby je bylo možné v případě potřeby rozšířit na 150 kW. Tento závazek v oblasti elektromobility je důkazem našeho odhodlání inovovat a naší vize stát se lídrem v oblasti udržitelných energetických řešení v České republice.

V Česku byly letos otevřeny první vodíkové plnicí stanice. OMV už má v tomto ohledu bohaté zkušenosti v Německu i Rakousku. Chystáte vodíkovou stanici také u nás?

OMV se snaží zůstat na špici v oblasti alternativních palivových technologií. V současné době sice neplánujeme otevření vodíkových stanic v České republice, ale aktivně se v této oblasti angažujeme s různými produkty. Jako příklad lze uvést, že jsme na českém trhu úspěšně spustili dvě stanice na CNG. Náš přístup spočívá v neustálém vyhodnocování a přizpůsobování se vyvíjejícímu se energetickému prostředí, čímž zajišťujeme uspokojení budoucích energetických potřeb našich zákazníků.

OMV v Rakousku představila novou značku eMotion. Objeví se také v Česku a jaký je plán dobudování infrastruktury pro elektromobily v rámci české sítě ČS OMV? S kým budete na budování sítě nabíjecích stanic spolupracovat?

V rámci naší Strategie 2030 se OMV snaží být v oblasti elektromobility na předním místě. V oblasti rozšiřování infrastruktury pro elektromobily pokračujeme ve spolupráci s Pražskou energetikou, a posilujeme tak síť dobíjecích stanic v celé síti českých OMV.

Na ochranu životního prostředí cílí také iniciativa, v níž nabízíte českým firemním zákazníkům možnost kompenzovat jejich vlastní uhlíkovou stopu na vlastní náklady. Jak to funguje?

Je to řešení, které řada našich firemních zákazníků aktivně vyhledává. Současně se OMV zaměřuje na snižování uhlíkové stopy vlastních provozoven v České republice. To zahrnuje zavádění nových technologií pro snížení spotřeby energie a instalaci solárních panelů na střechách našich čerpacích stanic.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Petrolmagazín č. 6/2023

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek