Problémy ve Slovnaftu, testování v Litvínově

Rafinérie

Problémy ve Slovnaftu, testování v Litvínově

Česko i Slovensko se připravují na zákaz dovozu ruské ropy. Česko má výjimku z embarga na ruskou ropu do doby, než najde její úplnou náhradu, což by mělo být od roku 2025. Zatím se však dovoz ruské ropy stále zvyšuje, v ČR tvoří už 65 procent. Rafinérie navíc očekávají technologické problémy se zpracováním neruské ropy.

Ty nedávno přiznal bratislavský Slovnaft, který spadá pod skupinu MOL. Kvůli horší kvalitě ropy od alternativních dodavatelů dodávané ropovodem Adria musel snížit její zpracování. Potvrdila to Tatiana Novotná z komunikačního odděleni společnosti. Zákazníci by však neměli tuto situaci pocítit. "Poslední dodávka alternatívní ropy obsahovala desetkrát víc cizích látek a nečistot, jako je voda či bláto, oproti předchozím dodávkám. Proto jsme byli nuceni přechodně snížit objem zpracováni alternatívní ropy," uvedla Novotná.

Slovnaft začal používat ropu od alternatívních dodavatelů navzdory tomu, že Slovensko má od EU výjimku z embarga na zpracování ruské ropy dovezené ropovodem Družba. Produkty z této ropy však nesmí kromě dvou výjimek, a to Česka a Ukrajiny, exportovat. Proto zpracovává i ropu dovezenou tankery do Chorvatska, odkud se ropa do rafinérie přepravuje ropovodem Adria.

Za poslední období Slovnaft zpracovával různé alternativní typy rop. Během procesu se podle Novotné potvrdila celá řada komplikací, ať už při nákupu, přepravě, nebo samotném zpracovaní. Aktuálně rafinérie zpracovává přibližně 30 procent alternativní ropy, pokud ovšem kvalitativně vyhovuje. To je podle Novotné aktuální technologická hranice.

Pro vyšší podíl zpracovaní musí Slovnaft zrealizovat další technologické úpravy. Ty by měly být dokončeny v příštím roce během plánovaných odstávek. "Pro Slovnaft jsou přísné standardy kvality každého zdroje ropy absolutně nutné, abychom zachovali konzistentnost vlastností paliv, které vyrábíme. Zároveň nadále pracujeme na diverzifikaci možností dodávek ropy, abychom byli schopni dodržet všechny závazky vůči zákazníkům," dodala Novotná.

Zkoušky neruských rop v říjnu

Firma Orlen Unipetrol, která je stoprocentním majitelem tuzemských rafinérií i petrochemických podniků, letos zvyšuje objednávky ruské ropy z Družby na úkor alternativních rop z ropovodu TAL/IKL. Přestože v Evropské unii platí od loňského prosince embargo na dovoz ruské ropy, v Česku podíl Ruska na celkovém ropném importu dosáhl letos rekordní úrovně minimálně za posledních 13 let. Podle údajů Českého statistického úřadu přiteklo do republiky za první pololetí 2,3 milionu tun ropy z Ruska - o skoro 600 tisíc tun víc než před rokem. Podíl ropovodu Družba, který dopravuje ruskou ropu pro české rafinérie společnosti Orlen Unipetrol, tak proti ropě dopravované "západním" ropovodem IKL letos vzrostl na poměr 66 ku 34 procentům. Je to především kvůli nižší ceně ropy z Družby.

"Ruská ropa Ural se ve výrazné slevě oproti Brentu prodává zhruba od začátku ruské invaze na Ukrajinu, avšak tato sleva se postupně snižuje. Loni v červnu se ocitla na svém maximu, až kolem 35 dolarů na barel, letos v srpnu ale klesla jen na dvanáct dolarů na barel, tedy na své minimum za celé období od zahájení ruské invaze, vyplývá z dat Bloombergu. Jiný druh ruské ropy z Dálného východu, která se označuje jako ESPO (podle ropovodu z východní Sibiře k Tichému oceánu), se už prodává dokonce dráž než Brent. Rusku se tedy podařilo v tomto ohledu vymazat účinek západních sankcí, které původně vedly                                               k výraznému propadu ceny ruské ropy oproti Brentu. 

Za celý loňský rok se Družba podílela na celkovém dovozu "jen" 56 procenty. Orlen Unipetrol, respektive Česko, a také Slovensko a Maďarsko využívají dočasné výjimky z unijního embarga. Vnitrozemské státy totiž nemají zatím jinou možnost, jak ruskou surovinu plně nahradit - na rozdíl od zbytku Evropy zásobovaného ropovody a tankery z přístavů.

"Přesto se ale Orlen Unipetrol připravuje na úplný zákaz dovozu ruské ropy od roku 2025, kdy dojde ke zvýšení kapacity ropovodu TAL a bude umožněno, abychom přepnuli litvínovskou rafinérii na zpracování pouze neruské ropy. Orlen Unipetrol působí v souladu se všemi relevantními domácími i mezinárodními předpisy, zejména s ohledem na dovoz ropy. Česko jako vnitrozemský stát s historickou vazbou na ropovod Družba požádalo Evropskou unii o výjimku ze zákazu dovozu ruské ropy ropovodem. EU udělila výjimku a vytvořila tak časový rámec pro navýšení přepravních kapacit, které umožní uspokojit českou poptávku po ropě z alternativních zdrojů. Rozvoj potrubní infrastruktury je v zodpovědnosti společnosti Mero," uvedl mluvčí Orlen Unipetrol Pavel Kaidl.

Kralupská rafinérie je postavena pouze na zpracování sladké nesirnaté ropy. Rafinérie v Litvínově naopak zpracovává hlavně sirnatou ropu z Ruska. Testuje zde však i zpracování ostatních druhů suroviny. "V naší litvínovské rafinérii jsme technologicky schopni zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, a v kralupské rafinérii dlouhodobě zpracováváme pouze neruskou ropu. Od roku 2019 zpracováváme v našich rafinériích 16 různých druhů ropy z desítky zemí světa - z USA, Afriky, Severního moře, Saúdské Arábie, Kazachstánu, Ázerbájdžánu apod.," řekl Pavel Kaidl Petrol magazínu.

Dodal, že v říjnu se v litvínovské rafinérii uskuteční zhruba měsíční zkušební test, při kterém se bude testovat tamní výrobní technologie při zpracovávání neruských rop. "Testovat budeme těžké a středně těžké arabské ropy, dále pak v Litvínově vyzkoušíme ropu z Iráku, Jižní Ameriky a Severního moře. Díky tomuto testu zjistíme, jak dalece bude nutné litvínovskou rafinérii rekonfigurovat. Máme několik technologických a investičních scénářů. V tuto chvíli ale nechceme nic předpovídat. Chytřejší budeme po skončení a vyhodnocení testu," dodal Kaidl.

Další milníkem na cestě k nahrazení ruské ropy bude podle něj plánovaná odstávka litvínovské rafinérie příští rok v dubnu. "Kromě celkové údržby a modernizace, kterou pravidelně děláme zhruba každé čtyři roky, zrealizujeme během odstávky také technologické úpravy, které umožní přechod litvínovské rafinérie na neruské druhy ropy po rozšíření kapacity ropovodu TAL, které by mělo nastat na přelomu let 2024 a 2025," vysvětlil Kaidl.

Orlen Unipetrol chce podle Kaidla vyřešit i blížící se zákaz dovozu ropných produktů z ruské ropy, který má platit od konce tohoto roku. "V našich rafinériích v České republice vyrábíme pohonné hmoty z ropy, která pochází z různých regionů Evropy, Asie, Afriky a Ameriky. Proto jsme schopni nastavit svou obchodní politiku tak, abychom v rámci výjimky udělené Evropskou unií na vývoz produktů vyrobených z ruské ropy a vztažené k celkovému objemu zpracované ropy a produktů z ní vyrobených dostáli našim domácím i exportním závazkům," řekl Kaidl Petrol magazínu a dodal, že prioritou je český trh. "Proto se snažíme umístit maximální množství své produkce právě zde. V případě potřeby jsme připraveni přesměrovat svou exportní distribuci ve prospěch českého trhu."

Odpovědní představitelé společnosti Orlen Unipetrol jinak neustále sledují a monitorují množství ruské a neruské ropy nakupované a dovážené do České republiky a zpracovávané v místních rafinériích s cílem zajistit plné dodržování sankcí v souvislosti s prodejem ropných produktů získaných z ruské ropy odběratelům v jiných členských státech nebo ve třetích zemích po 5. únoru 2023. Dodržování nastavených podmínek je řešeno ve spolupráci s oborovou asociací ČAPPO a Finančním analytickým úřadem České republiky.

Autor: Alena Adámková, Zdroj: Petrolmagazín č. 5

Diskuse

  • Petr Ježek, 8. 11. 2023 08:18: V zásadě jde o to, jaký ropný zdroj při požadované kvalitě ropy je nám nejblíže a vede k němu infrastruktura, aby byl také nejlevnější. Družba bude brzy opět plně zabezpečena a funkční a sankce, jak článek správně uvádí, poškozují především ty, kteří je vyhlašují a dodržují.
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek