Optimální řešení pro velkou flotilu

Automax_automyčka

Optimální řešení pro velkou flotilu

V automobilovém průmyslu hraje čistota vozidel klíčovou roli při prezentaci produktů zákazníkům. Zvláště pro prodejce ojetých vozů je důležité, aby každé vozidlo vypadlo dokonale.

Koncem roku 2022 se na firmu AutoMax Group obrátil dlouhodobý zákazník, který provozuje v Praze největší obchod s ojetými vozy. Kdo by neznal AAA Auto. S narůstajícím počtem vozidel, která procházejí prodejním prostorem, jim stávající mycí linka začala být malá a nevyhovující. V AAA Auto projede mycí linkou denně enormní počet automobilů a je takhle plně využívaná sedm dní v týdnu. Stávající portálová linka už nestíhala nápor automobilů, a navíc byla často mimo provoz. A ani kvalita mytí a sušení nebyla na požadované úrovni. Ukázalo se, že jediným řešením tohoto problému bude výstavba moderní tunelové mycí linky.

Požadavky investora

AAA Auto měla jasná kritéria pro novou mycí linku, která musí být splněna, aby vyhovovala velkému objemu mytých automobilů. Základním požadavkem byla pochopitelně spolehlivost a schopnost zvládnout denní provoz umývání ojetých vozů. Druhým požadavkem byla vysoká kapacita, rychlost a efektivita mytí. A nezbytné bylo i kvalitní sušení, aby se dosáhlo profesionálního vzhledu umývaných automobilů. Chybět také nesmělo spodní vysokotlaké mytí, které je důležité pro odstranění znečištění ze spodní části vozidel. A posledním důležitým parametrem bylo co nejjednodušší ovládání mycí linky. Nová mycí linka pak měla být navržena tak, aby se vešla do stávajícího prostoru, aniž by bylo nutné ho rozšířit.

Řešení a realizace

Specialisté z modré divize mycích center společnosti AutoMax Group navrhli optimální řešení - tunelovou myčku speciálně upravenou pro potřeby AAA Auto. Musela být zkrácena délka dopravníku a byl přidán zdvojený sušicí rám s dynamickým sušením, aby se zajistila vysoká kvalita sušení vozidel. Navíc byla myčka vybavena přípravou na oplach osmotickou vodou, pokud by tento program chtěl zákazník v budoucnu spustit.

Společnost AutoMax je výhradním dodavatelem mycích linek Degama/Autoequip. Portálové, tunelové a speciální mycí linky pro osobní, užitková a nákladní vozidla, ale i mycí linky pro autobusy a jiná specializovaná vozidla prodává a instaluje již déle než 20 let. Technologie Degama/Autoequip patří mezi špičku na trhu v oblasti mycích linek pro osobní i nákladní vozidla už více než 55 let.

Pro dané účely byla zvolena tunelová myčka Autoequip AE XL 7.24 s dopravníkem dlouhým 14,625 m, s technologií uvnitř 11,625 m s výškou mytí 2,4 m. Konstrukce je vyrobena ze žárově pozinkované oceli, lakovaná epoxidovým procesem, standardně v šedé barvě RAL7042. Standardně se dodává se šesti sloupy a venkovními služebními vchody z žárově pozinkované oceli, které jsou taktéž lakované.

K dispozici pro jednotlivé mycí cykly jsou namáčecí rám u vjezdu, šamponovací rám s aplikací chemického detergentu elektrickým dávkovacím čerpadlem, sedm kartáčů se štětinami Carlite, vertikální kartáče na posuvných nosnících z nerezové oceli, horizontální kartáč, rám oplachu, rám se samoschnoucím voskem s aplikací chemického produktu, obrysové horizontální sušení s motorizovanými fukary a boční fixní sušení určené ke středním a nízkým oblastem. Linka má také dvojitý vodní okruh pro použití vody z řádu nebo recyklované vody.

Automatické ovládání a bezpečnostní systém

Automatizace hraje klíčovou roli při provozu moderní tunelové mycí linky. Systém automatického spouštění umožňuje snadné absolvování mycího programu. Vstupující vozidlo přijede na místo a spouští se mycí program. Po dokončení cyklu vozidlo přejede dále a myčka ví, že je hotovo. Elektronické ovládání přes PLC a světelné semafory zajišťují plynulý a bezpečný průběh mycího procesu. Dopravník má tři rychlosti s mycí kapacitou max. 6 m za min. 

Ruční klávesnice je pevně upevněná k podlaze a vyrobena z nerezové oceli. Je vybavena přepínači spolu s kontrolkami pro funkční nastavení a vypouštění vody během protizámrzové údržbě. Na druhé desce se nacházejí další ovládací prvky pro ruční ovládání, kde si můžete vybrat ze šesti různých předdefinovaných mycích programů. Základní funkce tohoto terminálu operátora zahrnují programování mycích programů a zobrazení celkového počtu mytí, jednotlivých programů a alarmů. Jedná se o jednoduché, efektivní a také docela intuitivní ovládání.

Časová náročnost

Nová tunelová mycí linka navržená a postavená pro tento velký autobazar je dokonalým řešením pro obrovský počet ojetých vozů, které každodenně musejí projít mycím procesem. Celková realizace instalace trvala 10 dnů od chvíle, kdy kamion přivezl na místo všechny komponenty. Během 5 dnů se zvládly veškeré stavební práce, poté následovalo ladění, testování a předání investorovi.

Investice do kvality

Nová tunelová mycí linka pro AAA Auto představuje nejen investici do kvality mytí, ale také do efektivity provozu. Díky technickým inovacím, včetně kombinace různých kartáčů a systémů sušení, je dosaženo dokonalého výsledku v co nejkratším čase. Ojetá vozidla představená zákazníkům AAA Auto se tak mohou prezentovat v nejlepším světle.

Autor: PR Automax, Zdroj: Petrolmagazín č. 5

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek