Po podílu v LNG terminálu získalo Česko i potřebnou přepravní kapacitu

Exmar

Zásadní krok pro posílení energetické bezpečnosti České republiky a snížení energetické závislosti na Rusku. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Skupinou ČEZ zajistilo pro Česko pronájem podílu kapacity v budovaném plovoucím LNG terminálu v nizozemském Eemshavenu. V minulých dnech ČEZ zajistil i přepravní kapacitu, která umožní dostat plyn zpracovaný v tomto LNG terminálu do Česka. Celkový roční objem, který zde bude možné zpracovat a následně přepravit, je 3 miliardy metrů krychlových. To Česku umožní snížit závislost na ruském plynu až o třetinu.

"Evropa se aktuálně snaží zvýšit možnosti dovozu plynu ze států mimo Rusko. Budují se tak nové LNG terminály, které budou schopny přijímat plyn ze zámoří. O LNG je teď logicky velký zájem a Česko, které nemá moře, si pro potřeby energetické bezpečnosti a zajištění dodávek plynu pro své občany a podniky potřebuje zabezpečit kapacitu v některém z přímořských států. A to se nám nyní ve spolupráci se skupinou ČEZ povedlo," říkáministr průmyslu a obchodu Jozef Síkelaa dodává:"Česku jsme zajistili možnost zpracovat v tomto terminálu každý rok plyn o objemu tří miliard metrů krychlových. To je přibližně třetina celkového objemu plynu, který jsme dováželi z Ruska. Společně jsme pro stát nově zajistili také přepravní kapacity, přes které plyn do Česka dopravíme."

Vlastnictví kapacity v importním terminálu je nezbytnou podmínkou pro další jednání o získání LNG. Firma ČEZ proto jedná s různými dodavateli LNG tak, aby zajistila co nejvíce zkapalněného zemního plynu na nadcházející topnou sezonu. Počítá se s tím, že se terminál začne využívat okamžitě po jeho spuštění, které je plánováno na září.

 "Jde o významný krok na cestě návratu k bezpečným dodávkám energií za dostupné ceny pro české občany a české firmy. ČEZ má rozsáhlý tým velmi zkušených odborníků, kteří obchodují s energiemi po celé Evropě. Využili jsme jejich znalostí a díky naší expertíze jsme získali jak kapacitu v terminálu v Eemshavenu, tak potřebné přepravní trasy. Cíleně tak pokračujeme v naší strategii zbavit se energetické závislosti na Rusku - od jaderného paliva přes dodavatelské firmy až po plyn,"říkágenerální ředitel a předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš.

Terminál LNG o celkové roční kapacitě 8 miliard kubických metrů plynu vzniká v přístavu Eemshaven v provincii Groningen na severu Nizozemska. Do terminálu se bude na speciálně upravených tankerech dovážet zkapalněný zemní plyn, který se tu následně ohřeje a takto převede do plynného skupenství.  Tento plyn se následně z terminálu vpustí do přepravních plynovodů a těmi se přesune až na místo určení, v našem případě tedy do České republiky.

Terminál se bude skládat ze dvou plovoucích skladovacích jednotek a zpětného zplynování (FSRU): jde o plavidla Exmar S188 a Golar Igloo. Vedle ČEZ ho budou využívat také společnost Shell a další firmy.

Autor: ČEZ a.s., Zdroj: Tisková zpráva

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek