PKN Orlen chce být lídrem v oblasti zelené energie ve střední Evropě

Unipetrol RPA rafinerie

PKN Orlen chce být lídrem v oblasti zelené energie ve střední Evropě

Před dvěma lety představila skupina Orlen jako první integrovaný ropný a plynárenský koncern ve střední Evropě ambiciózní cíle dekarbonizace. Nyní firma zrychluje. Ve své aktualizované strategii do roku 2030 Orlen počítá se zvýšením investic do obnovitelných zdrojů energie, nejmodernějších petrochemických aktiv, zvýšením objemu výroby bioplynu a atraktivní nabídkou alternativních paliv, včetně výrazného zvýšení počtu nabíjecí bodů pro elektromobily.

Ambiciózní cíle pro náročné časy

Orlen definoval nové cíle snížení emisí CO2 v těžebním, rafinérském a petrochemickém segmentu o 25 % do roku 2030. Skupina se také zavázala do roku 2035 postupně ustoupit od uhelné energetiky. Všechny tyto snahy výrazně přiblíží Orlen k dosažení ambiciózního cíle emisní neutrality v roce 2050. Skupina Orlen plánuje investovat více než 25 miliard EUR (přibližně 600 miliard korun) do zelených projektů se silným zaměřením na obnovitelné zdroje. Její plány zahrnují investice do pobřežních (zejména v Baltském a Severním moři) a pevninských projektů větrných elektráren, fotovoltaiky, zařízení pro skladování energie a výroby elektřiny z vodních elektráren. Dále aspiruje na pozici středoevropského lídra ve výrobě bioplynu a biopaliv. Skupina navýšila své plány v oblasti elektrické mobility: hodlá realizovat ambiciózní mezinárodní strategii elektrické mobility se zaměřením na polský, český a německý trh, v rámci které počítá s vybudováním více než 10 000 nabíjecích bodů. Orlen se chce stát regionálním lídrem ve výrobě, dopravě, distribuci a využití obnovitelného vodíku s uplatněním pro průmysl i mobilitu s ambicí dosáhnout výrobní kapacity přesahující 130 tisíc tun ročně. Orlen také plánuje investovat do infrastruktury pro zachycování a zpracování uhlíku s cílem dosáhnout mimo jiné svých cílů v oblasti dekarbonizace.

Skupina se chce etablovat jako osvědčený dodavatel plynu v regionu prostřednictvím nových smluv o dodávkách LNG a budováním flotily vlastních a pronajatých přepravců LNG. Orlen také posílí svou pozici provozovatele vysoce konkurenceschopného portfolia rafinérských aktiv ve střední Evropě. Ve spolupráci se společností Saudi Aramco se plánuje také výstavba nového závodu. V sektoru konvenční výroby elektrické energie usiluje Orlen o rozvoj portfolia aktiv, která budou zahrnovat paroplynové jednotky. Jedná se zejména o náhradu zastaralých uhelných elektráren a kogeneračních závodů. Například v České republice v Litvínově je plánována výstavba nového paroplynového zdroje energie. V maloobchodním segmentu si Orlen klade za cíl upevnit svou pozici předního poskytovatele široké škály energetických produktů na středoevropském trhu. Strategie počítá s rozšířením maloobchodní sítě na 3 500 čerpacích stanic a s dalšími investicemi do energií budoucnosti: nízkoemisních paliv a elektrické mobility.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek