Orlen Unipetrol za čtvrt miliardy korun modernizoval jednotku na výrobu patentovaného produktu Chezacarb

Orlen_Chezacarb-Vyrobni-jednotka-Litvinov

Orlen Unipetrol za čtvrt miliardy korun modernizoval jednotku na výrobu patentovaného produktu Chezacarb

Skupina Orlen Unipetrol pokračuje ve svém závazku modernizovat a zvyšovat efektivitu svých výrobních technologií. V letošním roce byla dokončena modernizace jednotky na výrobu elektrovodivých sazí Chezacarb. Implementace nejnovějších technologií do unikátní výrobní jednotky s jejím následným rozšířením přinese zvýšení výrobní kapacity a efektivnější využívání surovinových a energetických zdrojů. Skupina tak plní své závazky v rámci udržitelného rozvoje, inovací a technologického pokroku ohlášené v rámci své strategie rozvoje do roku 2030.

Elektrovodivé saze Chezacarb vznikají jako vedlejší produkt procesu parciální oxidace, při kterém jsou zpracovány ropné zbytky společně s kyslíkem a párou při vysokých teplotách, které dosahují 1300 °C. První fáze modernizace, která zahrnovala celkem 25 dílčích projektů, byla soustředěna na revitalizaci a implementaci nových technologií do výroby. Celková investice do modernizace zařízení, které letos prošlo garančními testy, dosáhla výše 270 milionů Kč.

"Modernizace jednotky Chezacarb je součástí dlouhodobého plánu modernizace našich výrobních zařízení. Investice do jednotky zajistí pokračování bezpečného a stabilního provozu v dalších letech. Zařazením nových technologií se zvýší dostupnost a spolehlivost celé jednotky a zároveň se sníží celková energetická náročnost při zachování produkčních kapacit. V následujících letech jednotku rozšíříme o třetí výrobní linku, která dokáže efektivně zpracovávat všechnu sazovou vodu,"uvedlMaciej Romanów, člen představenstva skupiny Orlen Unipetrol.

Do roku 2028 bude jednotka rozšířena o třetí výrobní linku, čímž dojde k rozšíření kapacit a zvýšení efektivity náročného provozu. Elektrovodivé saze Chezacarb jsou používány pro průmyslové aplikace, včetně barvení plastů a při výrobě materiálů, při kterých je nutná prevence vzniku statické elektřiny. Další jsou aplikace v environmentální oblasti s využitím vynikajících sorpčních vlastností Chezacarbu.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek