Konečně přijde zlevnění

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR se v uplynulém týdnu vyvíjely různě.Cena benzínu stoupla o 5 haléřů na 33,68 Kč za litr. Nafta zlevnila o 1 haléř na 32,70 Kč za litr (ceny k 4. 6. 2019; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 6. 6. 2019 do 13. 6. 2019)

V nejbližším týdnech předpokládáme pokles cen benzínu a nafty až o několik desítek haléřů. Cena ropy Brent propadla na 62 dolarů za barel, přičemž ještě před několika týdny byla cena na úrovni 72 dolarů. Příznivé je i posilování koruny vůči americkému dolaru.

Stav na trhu s ropou

Pro český trh je důležité, že ropovodem Družba už proudí čistá ropa. Unipetrol tak v červnu nebude potřebovat další zápůjčku ze státních rezerv a plynule přejde na odběr z ropovodu. Očekává se, že státní strategické rezervy budou doplněné v průběhu následujících 6 měsíců.

Cenu ropy tlačí dolů v posledních dvou týdnech obavy ze zpomalování hospodářského růstu ve světě. Mezinárodní energetická agentura snížila odhad globální spotřeby ropy v prvním čtvrtletí 2019 o 400 tisíc barelů ropy denně. Taktéž upravila dolů odhad růstu v celém roce 2019 na 1,3 milionu barelů ropy denně.

Kartel OPEC naznačil, že těžební limit ponechá v platnosti až do konce roku, nicméně pevné rozhodnutí padne až na zasedání koncem června. Kartel se obává, že pokud zruší limit příliš brzy, tak nastane propad ceny komodity. Co se týče dodržování domluveného limitu, tak Saudská Arábie, Kazachstán, Ázerbájdžán, Kuvajt, Angola, SAE a Mexiko omezily produkci více. Naopak Brunej, Gabun, Malajsie, Ekvádor, Kongo, Rusko, Irák a Nigérie omezily produkci méně, než byl domluvený limit.

Leaders 7.6.

Významný je i další pokles produkce ve Venezuele na 740 tisíc, což je dokonce menší těžba než v sousední Kolumbii (ta těží 880 tisíc barelů denně). Loni Venezuela produkovala v průměru 1,4 milionu barelů denně. Kvůli sankcím lze očekávat další pokles venezuelské produkce.

Autor: Ing. Boris Tomčiak, CFA, Zdroj: TZ Finlord

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek