MOL se s firmou InoBat zaměří na vodíkové technologie

Inovativní slovenský akcelerátor InoBat a Skupina MOL oznámily podpis spolupráce zaměřené na projekty vodíkových technologií ve střední a východní Evropě. InoBatspojující klíčové průmyslové společnosti s předními světovými technologiemi tak startuje novou spolupráci ve středoevropském regionu, kde MOL provozuje téměř 2 000 čerpacích stanic.

MOL - InoBat 

InoBat s podporou investiční skupinyIPM Groupa energetickýchhráčů A.EN. Group a MSM Groupvyvíjí celoevropské bateriové centrum se sídlem na Slovensku. Zaměřuje se na nové testovací a výrobní linky pro elektrická a hybridní vozidla, systémy pro skladování energie a alternativní paliva (zejména vodík). Skupina MOL je vedoucí integrovanou ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě a významným hráčem na světovém trhu s energií působící ve více než 30 zemích. 

"Podpis Memoranda o porozumění se Skupinou MOL je pro InoBat velkým krokem vpřed. Věříme, že dlouholeté odborné znalosti MOL nám pomohou akcelerovat evropský ekosystém technologií vodíkových paliv a že vytvoříme integrovaný hodnotový řetězec alternativních paliv a elektromobility. Věříme, že InoBat spolu s MOL vytvoří nové a změní stávající trhy nejen v Evropě, ale i ve světě,"uvedl k budoucí spolupráciMarián Boček, spoluzakladatel a předseda představenstva InoBat. 

CIO (Chief Innovation Officer) Skupiny MOL Oszkár Világiuvedl: "V souladu s naší strategií MOL 2030 chceme podporovat inovativní projekty ve střední a východní Evropě, které odrážejí očekávané revoluční změny v dopravě a mobilitě. Jako provozovatel téměř 2 000 čerpacích stanic v regionu chceme našim zákazníkům poskytovat tradiční i alternativní paliva. Spolupráce s InoBat nám umožní rozšířit naši nabídku a dosáhnout další milník na naší transformační cestě od tradičního maloobchodníka k poskytovateli služeb zákazníkům."

MOL má v oblasti průzkumu a těžby uhlovodíků 80 letou historii sbírání zkušeností. Partnerství mezi Skupinou MOL a InoBat předpokládá spolupráci v regionu střední a východní Evropy na různých projektech v oblasti vodíkové technologie, především ve výrobě a dodávkách vodíku, vývoji a testování vodíkových kapalných paliv, jejich distribuci a prodeji. Součástí společných aktivit by mohla být i výstavba výrobního závodu, včetně zařízení na recyklaci paliva.

Autor: TZ MOL, Zdroj: TZ MOL

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek