Skupina MOL v prvním čtvrtletí 2019 dosáhla EBITDA více než 500 milionů USD

Skupina MOL oznámila své finanční výsledky za 1. čtvrtletí roku 2019. V souladu s ročním plánem dosáhl EBITDA více než 500 milionů USD.

EBITDA pro Upstream za první kvartál zůstává v meziročním srovnání beze změny na 283 mil. USD (79,4 mld HUF) díky silné těžbě, která kompenzovala ostatní negativní faktory. Těžba v prvním čtvrtletí vzrostla na 116 000 barelů ropného ekvivalentu denně, což je sedmileté maximum, ke kterému přispěly pozitivní výsledky ve Velké Británii.

V divizi Downstream byl první kvartál méně úspěšný a čistý výsledek CCS EBITDA ve výši 138 mil. USD (38,6 mld HUF) je o 37 % nižší než ve stejném období v loňském roce, a to v důsledku horšící se celkové situace v rafinérském prostředí, kterou částečně kompenzovaly dobré interní výsledky.

Divize Služeb zákazníkům pokračovala v dvouciferném růstu a zaznamenala meziroční nárůst EBITDA o 10 %. Výsledku 89 mil. USD (24,9 mld HUF) bylo dosaženo díky vyššímu objemu prodeje motorových paliv a i nepalivového zboží. Spotřeba pohonných hmot v regionu střední a východní Evropy meziročně vzrostla o 3 % (s mimořádným růstem 5 % v Maďarsku a Chorvatsku).

Plynárenská divize - Midstream v prvním čtvrtletí dosáhla EBITDA 66 mil. USD (18,4 mld HUF), což představuje meziroční pokles o 23 %.

Předseda představenstva a generální ředitel Zsolt Hernádi okomentoval výsledky takto:"V prvním čtvrtletí jsme dosáhli EBITDA více než 500 mil. USD a pozitivní peněžní tok vypočítaný zjednodušenou metodikou. Jsme na správné cestě při plnění našich cílů pro rok 2019 a financování transformačních investic. Zisk pro podstatně slabší rafinérské marže klesl, částečně jsme však pokles zmírnili silnou interní výkonností všech divizí. Služby zákazníkům si i nadále udržely dvouciferný růst EBITDA a otevřely již sedmistý Fresh Corner; divize Upstream pak zvýšila svoji produkci na nejvyšší úroveň od roku 2012."

 

Autor: TZ Skupina MOL, Zdroj: TZ MOL

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek