Unipetrol loni hospodařil s rekordním ziskem

Polský koncern Unipetrol loni dosáhl čistého zisku 8,7 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst 9 %, o 39 % stouply ve srovnání s rokem 2016 tržby. Přispěly k tomu vedle dobrého stavu ekonomiky také vyšší marže a pojistné plnění za havárie v roce 2015.

Modrzejewski Andrzej - Unipetrol

Výplaty pojistného však ještě nebyly uzavřeny. Za požár polyethylenové jednotky v Záluží dosud Unipetrol dostal 10 miliard korun, podle představitelů společnosti by ještě měla pojišťovna vyplatit 2,6 miliardy korun.
"Celková výše pojistného plnění bude závislá na konečné dohodě s pojistitelem. Jsme velmi optimističtí," řekl v pátek na tiskové konferenci generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski. Podle něj by jednání o výše pojistky měla skončit v polovině letošního roku.
V rafinérské a petrochemické části vykázal Unipetrol v roce 2017 provozní zisk 13,5 miliardy, což je o 21 % více než v roce 2016. Objem prodejů rafinérských produktů stoupl o 9 % na 6,8 milionu tun. Růst téměř 86 % byl vykázán také u petrochemických produktů. Na dvou milionech tun má přitom podíl i neratovická Spolana, jejíž hospodaření loni skončilo čistým ziskem 433,5 milionu korun. Síť čerpacích stanic Benzina zvýšila provozní zisk na 1,4 miliardy a jejich tržní podíl dosáhl 20,5 %.
V loňském roce Unipetrol investoval 7,5 miliardy do nákupu nových lokomotiv, rekonstrukce teplárny v Litvínově a modernizace Spolany. Pokračuje také výstavba nové polyethylenové jednotky. S jejím dokončením se počítá ještě v letošním roce, celková investice by měla dosáhnout částky 8,5 miliardy korun.

Diskuse

Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek