Ropovod Forties už je zase v provozu

Severoatlantický ropovod a plynovod Forties je opět plně funkční. Uvedla to v prohlášení společnost Ineos, která jej provozuje od začátku loňského roku, kdy jej zakoupila od společnosti BP. Uzavřen byl od 11. Prosince, kdy inspekce odhalila vlasové trhliny v ropovodu.

Ropovod Forties

"Všechna omezení týkající se toku ropy a plynu z plošin, které vstupují do potrubního systému, byly zrušeny a prakticky všechny platformy jsou nyní v provozu," uvádí se v prohlášení. Společnost Ineos současně s tím odvolala stav Force Majeure, což lze přeložit jako zásah vyšší moci. Force Majeure je právní opatření, které chrání dodavatele, pokud nejsou schopni plnit své závazky z důvodů, které jsou mimo jeho kontrolu.
Dokončení opravy a znovuotevření potrubního systému znamená, že síť může opět plně sloužit a dopravovat ropu do terminálu v severoskotském Hound Point z celkem asi 80 plošin v Severním moři. Plně funkční ropovod je schopen přepravit až 450 tisíc barelů ropy denně.
Ropovod a plynovod Forties je nejdůležitějším ropovodem Spojeného království. Přepravuje se přes něj okolo třetina celkového objemu ropy vytěžené v této ostrovní zemi. Kvůli odstávce z 11. prosince se ostatně zvýšila cena severomořské ropy Brent nad hodnotu 67 dolarů.

 

Autor: jk

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek