Eurowag získal licenci na poskytování služby evropského elektronického mýta

Společnost W.A.G. payment solutions známá pod obchodní značkou Eurowag (EW) poskytuje platební řešení pro silniční mobilitu v Evropě. Nyní obdržela od Ministerstva dopravy ČR oprávnění na poskytování Evropské služby elektronického mýtného (EETS) v Evropě. Firma je tak první subjektem ve střední a východní Evropě, jenž toto oprávnění získala.

Eurowag Mýto

Doposud oprávnění poskytovat elektronické mýtné v rámci EETS obdrželo ze všech členských zemí Evropské unie pouze pět společností. W.A.G. je v pořadí šestou firmou v Evropě, která licenci regulovanou evropskou směrnicí 2004/52/EK a rozhodnutím Evropské komise 2009/750/ES a udělovanou příslušnými národními ministerstvy získala. Licence W.A.G. v budoucnu umožní zprostředkovat dopravcům platbu mýtného ve všech zemích zapojených do EETS, a to z jedné palubní jednotky.
"Myšlenka na sjednocení výběru mýta nás zaujala od prvopočátku. Současný systém, kvůli kterému musí být řidič kamionu převážející zboží po Evropě vybaven několika palubními jednotkami, je totiž značně nekomfortní. Stejně tak administrativní zátěž při registraci a provozu vozidel v rámci různých mýtných systémů je zbytečně vysoká. V genetickém kódu W.A.G. jsou inovace a zlepšování, a proto jsme mezi prvními subjekty, které oprávnění poskytovat EETS získali a kteří jako jedni z mála v Evropě na tomto nesmírně náročném projektu intenzivně pracují,"říká Martin Vohánka, zakladatel a generální ředitel společnosti W.A.G. payment solutions."Díky získání licence můžeme začít oslovovat jednotlivé provozovatele mýtných systémů v EU, kteří jsou na zavedení evropského elektronického mýtného připraveni,"dodává nejbližší další krok přípravy EETS.
Evropská služba elektronického mýtného (EETS) je iniciativa Evropské unie, jejímž cílem je zjednodušit platbu mýtného pro dopravce v EU. EETS má napravit současný stav, kdy dopravci musí registrovat vozidlo do každého z mýtných systémů v Evropě zvlášť a ve vozidle musí mít několik palubních jednotek. Cílem EETS je jedna palubní jednotka, kterou by akceptovali provozovatelé mýtných systémů všech zemí EU. Takovou jednotku si pak dopravce pořídí u poskytovatele EETS, nikoli od provozovatele mýtného systému jako ve většině zemí v současnosti.
Společnost W.A.G. již dlouhodobě participuje na projektu REETS (Regional European Electronic Tolling Services), který je regionální obdobou EETS. Jeho cílem je pilotní implementace spolupráce ve výběru mýtného ve vybraných evropských zemích. W.A.G. je současně členem asociace AETIS sdružující firmy usilující o statut Poskytovatele evropského mýta.

Autor: TZ, Zdroj: Eurowag

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek