Maďarský MOL by chtěl vlastnit plzeňský Prazdroj

O největší český pivovar mají zájem nejrůznější subjekty, mezi nimi také maďarský energetický holding MOL. Prazdroj je spolu s dalšími čtyřmi značkami z regionu k mání kvůli fúzi SABMiller s AB InBev.

Prazdroj

O největšího českého výrobce piva, Plzeňský Prazdroj, se svede tvrdý souboj. Na převzetí skupiny přišlo nejméně šest předběžných nabídek. Mezi zájemci je největší česká finanční skupina PPF, ovládaná Petrem Kellnerem, i japonský pivovarnický koncern Asahi Holdings, o jehož zájmu se už spekulovalo. Další nabídku podal maďarský energetický gigant MOL, který v Česku vlastní druhou největší síť čerpacích stanic, společně s polským výrobcem nealkoholických nápojů Maspex Wadowice Group a polskou pojišťovnou PZU.
Zájem o proslulou značku a další pivovary v regionu (slovenský Topvar, maďarský Dreher, rumunský Ursus a polskou Kompanii Piwowarskou), které jejich současný majitel SABMiller musí prodat kvůli největší pivovarnické fúzi s AB InBev, má i americký fond Bain Capital. Ten podle Reuters podal společnou nabídku se středoevropským fondem Advent. V boji o plzeňské pivo se spojil ještě KKR, další americký fond, s významným investorem Mid Europa Partners, jenž v Česku například roky držel podíl v mobilním operátorovi T-Mobile a nyní je druhým největším akcionářem Kofoly.
Dalším uchazečem o balík pivovarů s odhadovanou požadovanou cenou kolem 6 miliard dolarů (zhruba 145 miliard korun) je konsorcium švýcarské investiční firmy Jacobs Holdings a kanadského penzijního fondu PSP. Podle informací HN je součástí tohoto konsorcia také česká společnost R2G, kterou po nedávném prodeji České gumárenské společnosti rozjíždí podnikatel Oldřich Šlemr.
Okruh, z něhož by měl v nejbližších měsících vzejít budoucí majitel Prazdroje a spol., může být ještě širší. Mluví se také o zájmu japonských pivovarnických skupin Sapporo Holdings či Kirin, polském miliardáři Sebastianu Kulczykovi, čínských investorech China Enterprise nebo české finanční skupině J&T.

Autor: jk, Zdroj: HN

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek