Světový trh s LPG čeká boom, v Česku to tak zatím nevypadá

Podle odhadů expertů je LPG energií budoucnosti hlavně v rozvíjejících se ekonomikách třetího světa. Vlády Číny, Indonésie a Indie zkapalněný zemní plyn podporují. Do roku 2024 by se ho mohlo ve světě prodat za zhruba 148 miliard dolarů.

LPG tankovaní

Vloni se prodalo 278 milionů tun zkapalněného zemního plynu a podle odhadů by tohle číslo mohlo během osmi let překonat hranici 380 milionů tun. Používání LPG má řadu výhod: plyn je šetrný k přírodě, snadno dostupný a v porovnání třeba s uhlím nebo dřevem je získávání energie z něj podstatně efektivnější. I proto jeho podpora ze strany vlád roste. Do budoucna by podle některých odhadů mohla důležitou roli v tomhle odvětví hrát i Afrika, především Egypt. Sází na to podle třeba francouzská společnost Total.

Nárůst spotřeby LPG přitahuje i výrobce v Číně, Brazílii, Saudské Arábii a Spojených arabských emirátech, kde místní podniky rozšiřují stávající kapacity. Hlavními hráči na trhu jsou samozřejmě tradiční petrolejářské koncerny jako Exxon Mobile, Shell, Chevron nebo CNPC.

Největší nárůst je očekáván v domácnostech i podnicích, přibývat by měly i automobily, které jej dokáží spalovat. Právě LPG je totiž pro ně zatím zřejmě nejlevnější zdroj energie. Třeba v České republice se aktuálně cena pohybuje kolem 12 až 14 za litr. Jenže tuzemští řidiči nadšení pro auta na plyn zatím příliš nesdílejí. I když prodeje nových automobilů trhají v letošním roce rekordy, prodeje vozidel s možností spalovat LPG klesly o více než polovinu, přestože stát je nepřímo podporuje nižší daňovou zátěží. Jenže nízké jsou i ceny tradičních pohonných hmot a návratnost investice do ekologičtějšího LPG se tak výrazně prodlužuje. Nemluvě o tom, že automobil na LPG má ve srovnání s benzínem výrazně horší dynamiku.

Autor: jk

Diskuse

  • pepik, 27. 10. 2016 18:15: Naspletl si autor v první polovině článku názvy LPG ( Liquid propan gas) a LNG (Liquid natural gas) ?
    • Jan, 4. 11. 2016 15:50: asi netuší, co to je LNG a LPG ....... to už je jak na novinkách.cz
    Reagovat na komentář
Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek