Na druhé straně Atlantiku vzniká energetický gigant

Největší kanadský provozovatel ropovodů a plynovodů Enbridge převezme za zhruba 28 miliard dolarů (672 miliard korun) amerického přepravce energetických surovin Spectra Energy.

Enbridge

Vyplývá to z pátečního sdělení obou firem. Spojení vytvoří severoamerickou jedničku na poli energetické infrastruktury. Transakce se uskuteční formou výměny akcií, po níž budou mít akcionáři Enbridge na spojeném podniku 57 procent. Enbridge nabídla k poslední tržní ceně akcií Spectra Energy prémii 11,5 procenta.
Enbridge postupně rozšiřuje svou síť potrubí po Severní Americe, která zajišťuje většinu kanadského vývozu ropy do Spojených států. Spectra Energy se sídlem v Houstonu provozuje v USA a Kanadě plynovody a ropovody i zásobníky ropy a plynu. Společnost Enbridge letos získala menšinový podíl v systému Bakken Pipeline. Získala rovněž v aukci od německé EnBW podíl v Hohe See, což je jeden z největších mořských projektů větrné energie v Evropě.
Předpokládá se, že spojení podniků Enbridge a Spectra bude dokončeno v prvním čtvrtletí příštího roku. Sloučená skupina ponese název Enbridge a bude sídlit v kanadském Calgary.
Převzetí Spectry je nejvýznamnější transakci v energetickém sektoru od propadu cen ropy a plynu ve druhé polovině roku 2014. Ilustruje, že provozovatelé ropovodů a plynovodů se potýkají s nadbytečnými kapacitami a poklesem sazeb za přepravu, což je nutí ke slučování aktivit.
Akcie společnosti Spectra Energy po oznámení transakce posílily až o 13 procent na 40,89 dolaru, což představuje jejich nejprudší denní nárůst za více než tři roky. Od ledna se cena akcií Spectry zvýšila už asi o 50 procent díky částečnému oživení cen ropy. Stále však zůstává zhruba 16 procent pod úrovní z poloviny roku 2014.

 

Zdroj: euro.cz

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek