Unipetrol si zajistil dodávky ropy do roku 2019

Společnost Unipetrol RPA podepsala smlouvu se společností PKN ORLEN, jejíž předmětem jsou dodávky ropy Russian Export Blend (REBCO) do České republiky. Smlouva nastavuje rozmezí pro dodávky ropy REBCO na 2,9 milionů tun až 5 milionů tun ročně.

Družba ropovod
Ropu bude Unipetrolu dodávat státní ruská společnost Rosněfť pomocí ropovodu Družba

"Dlouhodobá smlouva nám zaručuje stabilitu dodávek, což je pro nás důležité, a také nám umožňují flexibilitu dodávek v závislosti na ekonomice nasmlouvaných dodávek ve vztahu k podmínkám na trhu s ropou v daném čase," říká Marek Świtajewski, předseda představenstva a generální ředitel Unipetrolu. "Z finančního hlediska navíc budeme těžit ze společného nákup ropy v rámci skupiny ORLEN. Společnost PKN ORLEN nakupuje zhruba 30 milionů tun ropy za rok, což reprezentuje značnou kupní sílu. Unipetrol by sám nebyl schopen získat takové příznivé podmínky," dodává Marek Świtajewski.
Smlouva byla uzavřena na dodávky ropy v období 1. července 2016 až 30. června 2019. Nasmlouvané objemy pokryjí 65 % až 100 % celkové poptávky Unipetrolu po ropě typu REBCO. Dohodnuté objemy ropy REBCO budou do České republiky dodávány společností Rosněft prostřednictvím ropovodu Družba.
Nad rámce této smlouvy společnost Unipetrol RRA podepsala druhou smlouvu se společností PKN ORLEN ohledně dodávek ropy REBCO od společnosti Tatněft, v množství 600 000 tun. Platnost smlouvy je 1. července 2016 až 30. června 2017.

 

Autor: TZ, Zdroj: Unipetrol

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek