Podnikatelé najdou formuláře na jednom místě

Podnikatelé již nemusí složitě vyhledávat formuláře státní správy na řadě různých pracovišť a webů. Formuláře s dopadem na podnikatele totiž uveřejňuje nově Ministerstvo průmyslu a obchodu na jednom místě - na portálu BusinessInfo.cz. Tento způsob řešení značně snižuje administrativní zátěž, což sami podnikatelé hodnotí velmi pozitivně.

Foprmuláře

V praxi tedy stačí nyní jen několik "kliků" a podnikatel najde na portálu BusinessInfo.cz potřebný formulář v českém jazyce, a to buď ve formátu pdf, Word nebo Excel. Pokud je formulář v interaktivním formátu pdf, lze jej vyplnit přímo na počítači a odeslat příslušnému úřadu se zaručeným elektronickým podpisem; v ostatních případech je možné jej vyplnit offline na PC nebo ručně, vytisknout a odeslat fyzicky.
Prozatím je shromážděno do přehledné databáze přes 1 100 formulářů. Do interaktivní pdf podoby bylo převedeno přes 200 formulářů, zbývající jsou nadále převáděny s cílem aktualizovat tímto způsobem postupně všechny. U formulářů, které se prozatím na portálu nenacházejí, najdou zájemci "proklik" na web příslušného úřadu. Pokud dotyčný přesně neví, který formulář v dané situaci použít, má možnost vyhledávat tematicky podle oborů, názvu formuláře či názvu instituce.
Projekt vznikl ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu s jednotlivými resorty a agenturou CzechTrade, která zabezpečuje správu a obsahový rozvoj portálu od roku 2002. Na projekt nebyly vyčleněny žádné zvláštní finanční prostředky. Průměrná návštěvnost portálu v roce 2016 je 265 000 návštěvníků za měsíc.

Autor: TZ, Zdroj: MOPČR

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek