Tržby z mytí vozidel „osvobozené“ od daní

Trh mytí vozidel ve Spojeném království strádá kvůli imigrantům z východní Evropy, kteří nabízejí extrémně levné služby ručního mytí. Český retail včetně myček čeká zavedení elektronické evidence tržeb.

Myti v Anglii

Imigrantská centra ručního mytí devastují britský trh

Majitelé automatických myček společně s provozovateli čerpacích stanic a jejich asociace PRA (Petrol Retailers Association) podali celou řadu stížností, že se jejich investice do nových úsporných mycích technologií nevyplácí kvůli levným ručním myčkám, které často fungují na principu "prachy na ruku, daně žádné". Britská vláda tak podle asociace může ročně přicházet až o 200 milionů liber ročně na nezaplacených daních, pojištění a dalších odvodech.
PRA spouští rozsáhlou informační kampaň, aby očistila britský trh mytí vozidel od podvodných obchodníků. "Přibližně 70 % maloobchodního objemu mytí vozidel je realizováno v těchto myčkách, převážná většina jejich provozovatelů realizuje své zisky za služby mimo jakákoliv pravidla," prohlásil Brian Madderson, předseda asociace. Varuje také před následky používání silných chemických přípravků, které se v těchto provozech používají a splachují často do dešťové kanalizace s minimálním zabezpečením, že se nedostanou do místních spodních vod.
Na ilustračním obrázku je jeden z typických představitelů imigrantského podniku na známé Abbey Road v Londýně, kde ruční mytí probíhá na výdejní ploše staré čerpací stanice, která byla před časem odstavena mimo provoz. Stojany byly odmontovány a prodejna slouží jako zázemí pro personál i zákazníky. Naštěstí na rozdíl od jiných míst, kde vznikla podobná mycí centra (parkovišť či garáží), většina kontaminovaných vod končí v bezodtokové jímce. Ta však není bezedná a lze se s úspěchem domnívat, že její obsah je v noci pod rouškou tmy přečerpán tak jako tak do dešťové kanalizace.

Mince a daně u Myčky

Konec mincovníků v Čechách?

Nedělejme si iluze, že všichni poskytovatelé služeb mytí vozidel u nás z veškerých tržeb odvádějí poctivě daně. V Česku provozovatelé myček a mycích center stejně jako ostatní podnikatelé a živnostníci, kteří za své zboží nebo služby přijímají hotové peníze, karetní platby nebo stravenky, budou muset v rámci povinnosti o elektronické evidenci tržeb záznam o těchto transakcích v reálném čase odesílat do centrálního úložiště finanční správy.
Jak vyhovět nové legislativě (projde-li poslaneckou sněmovnou) v případě prodejů ručního mytí nebo dalších zařízení osazených mincovníkem? Zřejmě nejjednodušším a přitom nejlevnějším způsobem je přenastavení mincovníků na příjem žetonů, které se budou prodávat v pokladně vybavené příslušným elektronickým modulem. Systém žetonů většina dodavatelů zařízení vybavených mincovníkem nabízí jako alternativu k mincím. Prodej je pak shodný s nejrozšířenějším způsobem prodeje mytí v automatických myčkách, kdy platba probíhá na pokladně a zákazník obdrží buď paměťovou kartu, nebo kód. Odjede do myčky a po jejich zadání v ovládacím zařízení se spustí daný program mytí.
Kolik z provozovatelů mycích provozů v Česku a především těch, kde hotovost přijímá mincovník, v současnosti odvádí daně z celé tržby? Vestavěné registry s počtem prodaných jednotek mytí byly dosud mimo zorný úhel finančních kontrolorů. Elektronická evidence tržeb zatím v první vlně zasáhne restauratéry a hoteliéry, a tak kouzlo zvané "kasa-cink", kdy takřka nebo úplně celý obsah mincovníků končí v kapse jejich provozovatelů, může bez větších problémů fungovat dál. Pokud ovšem kontroloři budou důslední a schopní porovnat evidované transakce s údaji na registrech, může to znamenat pro některé (dotčené) provozovatele myček vážný problém.

Autor: Tomáš Mikšovský, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek