PKN Orlen buduje dobíjecí stanice společně s Tesla Motors

PKN Orlen doplňuje nabídku svých čerpacích stanic Star v Německu o rychlonabíjecí stanice pro elektromobily. Má to být výsledek spolupráce mezi polským ropným koncernem a americkou firmou Tesla Motors.

Orlen a Tesla

První dvě stanice budou uvedeny do provozu do konce srpna na čerpacích stanicích Grimmen v Meklenbursku - Předním Pomořansku a v braniborském Uckerfelde poblíž polské hranice. Budou zde stát až čtyři dobíecí "porty", přičemž majitelé modelů Tesla si budou moci "natankovat" životadárnou energii zdarma. Rychlodobíjecí stanice umožní nabití modelu Tesla Model S za méně než 30 minut tak, aby elektromobil mohl ujet dalších 270 km, za 40 minut pak bude možné nabít baterii na 80 procent a za 75 minut na 100 %. Celkový dojezd vozidla je 460 km.
"Stanice otevíráme s výhledem na nejnovější trendy a rozvoj inovativních obchodních segmentů. Není pochyb o tom, že mezi automobilkami sílí tendence vyrábět vozidla s nulovými či extrémně malými emisemi. I proto jsme se rozhodli spolupracovat se světovým lídrem ve vývoji těchto technologií," říká Marek Podstawa, člen představenstva PKN Orlen.
Kromě Německa zkoumá PKN Orlen možnosti instalace nabíjecích stanic také u čerpacích stanic v Polsku nebo České republice, kde vlastní síť čerpacích stanic Benzina. Rozhodnout by se o dalším vývoji mělo do konce letošního roku.
V současné době se ve světě prodá ročně okolo 300 000 elektromobilů, celosvětová síť dobíjecích míst čítá téměř 100 000 objektů, přičemž v Evropě jich je asi 22 tisíc. Podle odborníků dosáhnou v roce 2020 celosvětové prodeje v tomto segmentu 7 milionů vozů ročně, což by představovalo 1 0% z celkového prodeje osobních automobilů. Do té doby má počet dobíjecích stanic narůst na několik milionů.



Autor: jk, Zdroj: PKN Orlen

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek