Dorost pro chemický průmysl

Pod tímto názvem byla připravena Sektorová dohoda pro chemii, kterou podepsali představitelé prvních strategických a výkonných partnerů.

SCHP ČR

Sektorová dohoda pro chemii "Dorost pro chemický průmysl" byla připravena jako jedna z osmi sektorových dohod s podporou Evropského sociálního fondu v rámci projektu "Sektorové dohody jako nástroj sociálního dialogu při řešení dlouhodobých problémů v oblasti rozvoje lidských zdrojů".
Jako první připojil svůj podpis pod tento významný strategický dokument Marcel Chládek, ministr školství, mládeže a tělovýchovy. Na představenstvu Svazu chemického průmyslu ČR dne 16. 4. 2015 pak podepsali tuto dohodu jménem svých organizací, které se staly strategickými partnery, tito představitelé: Petr Cingr, prezident SCHP ČR, Zdeněk Černý, předseda odborového svazu ECHO, Daniel Tamchyna, generální ředitel Spolku pro chemickou a hutní výrobu a.s., a Tomáš Hrodek, jednatel společnosti Lach-Ner s.r.o. Pod sektorovou dohodu se podepsali také první výkonní partneři - Synthesia a.s., SPŠCH Pardubice, Lach-Ner s.r.o., Hexion a.s., Spolek pro chemickou a hutní výrobu a.s., Lovochemie a.s. a SYNTHOS Kralupy a.s.
Sektorová dohoda má přímou vazbu na národní dohodu a 5 regionálních sektorových dohod. Dvě z nich vznikly v tradičních baštách chemického průmyslu, tedy v Ústeckém a Pardubickém kraji. Dohoda o podpoře gumárenského a plastikářského průmyslu vznikla ve Zlínském kraji. S těmito kraji je předjednána vzájemná podpora a podpis SCHP ČR jako partnera regionálních dohod.
Regionální dohody na podporu plastikářského průmyslu jsou připravovány rovněž v Plzeňském kraji a na Vysočině. Tyto dva regiony s námi spolupracují v oblasti chemie zatím jen zprostředkovaně v rámci soutěže "Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR"a zjišťujeme možnosti, jak vzájemnou spolupráci dále rozšířit.

Sektorová dohoda pro chemii "Dorost pro chemický průmysl" se orientuje do těchto oblastí:

1. Podpora odborného školství v oblasti chemie
2. Propagace chemie na základních školách
3. Popularizace chemie formou prvotního seznámení v předškolních třídách mateřských škol
4. Chemie včera, dnes a zítra

K dnešnímu dni se podařilo projednat zapojení 24 strategických partnerů a 33 výkonných partnerů. Výkonní partneři přibývají každý den a jejich konečné číslo budeme znát 11. 6. 2015, tedy v den, kdy se v Pardubicích uskuteční třetí finále celostátní soutěže "Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR". Předpokládáme však, že k sektorové dohodě se postupem času připojí i další organizace, které chtějí pracovat ve prospěch přípravy dorostu pro chemický průmysl bez ohledu na členství v SCHP ČR.
Svazu chemického průmyslu ČR tím vzniká prostor pro užitečnou spolupráci s podniky a organizacemi, které zatím do SCHP ČR nevstoupily, či s ním zatím nenašly společnou řeč. Společný přístup zdůrazní význam řešeného problému, vytváří platformu pro pravidelnou komunikaci a přispívá k tomu hlavnímu - pozvednutí zájmu mladé generace o chemii jako budoucím povolání.

 

Autor: TZ, Zdroj: SCHP ČR

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek