Kvalita bez kompromisů

V Radlíku u Jílového nedaleko za Prahou si mohou motoristé od letoška umýt své auto v ruční tlakové bezkontaktní myčce JIMO Jet Wash. Majitel stejnojmenné čerpací stanice Jiří Moravec vybudoval na volném pozemku za pumpou malý areál mytí, který nabízí motoristům nadstandardní komfort a bezprecedentní kvalitu.

JIMO mycka 3

Design a maximální funkčnost

Nový komplex ručního mytí se nachází v oploceném areálu, který se na noc uzavírá. Je sice trochu "za rohem", ale motoristy k jeho návštěvě účinně směruje nepřehlédnutelný pylon u silnice a masivní reklamní kampaň čerpací stanice.
Dominantu areálu tvoří kompaktní objekt myčky, který zaujme netradičním, ale vysoce funkčním architektonickým řešením a originálním designem. Z obslužného objektu, ve kterém je kromě skladu umístěna technologie myčky a ČOV, vybíhá mírně zaoblené makrolonové přestřešení a jakoby se vznáší nad trojicí mycích boxů oddělených plátěnými přepážkami. Opticky pak prostor mytí výrazně dělí čtveřice červených sloupků, ve kterých jsou integrovány ovládací panely myčky, a podélné rampy, na kterých je zavěšeno mimořádně účinné LED osvětlení umožňující dokonalé mytí ve večerních hodinách. Zatímco běžně u myček se kabely a tlakové hadice páskují zevnitř na konstrukci přestřešení, zde jsou veškeré rozvody elektřiny a tlakové vody vedeny technologickými žlaby a opláštěním konstrukcí. Výsledkem maximálního důrazu autora designu (TOMAS consulting) i samotného investora na kvalitu provedení každého detailu je dokonalá čistotu designu budovy. Na prvním místě je ale komfort pro samotné zákazníky. Nadstandardní výška a rozměry mycích boxů umožňují pohodlné mytí i menších nákladních vozů. Dispozice areálu myčky kromě dostatečné plochy pro parkování také poskytuje pohodlné a bezpečné manévrování při zajíždění do mycích boxů nebo na stanoviště následné údržby.

JIMO mycka 4

Důkladná volba technologie

Při výběru technologie Jiří Moravec nešel úplně po ceně, ale především po skutečné kvalitě a funkčnosti. Zjistil si, které mycí boxy už jsou od jednotlivých výrobců kde v provozu a na svém autě zkoušel skutečnou účinnost mytí. Projel půl Německa, kus Francie, Polska a samozřejmě celou řadu myček i v Čechách. Navštívil veletrh Automechanika ve Frankfurtu, který na jednom místě nabízí srovnání většiny předních evropských výrobců mycích technologií.
Otázku volby mezi tradiční technologií mytí s kartáčem a bezkontaktní technologií pomohla hned na začátku vyřešit zkušenost z prvních exkurzí do německých mycích boxů. "Kartáč zde byl často odložený v zašpiněném kyblíku a někdo si s ním nejdříve umyje silně zašpiněný džíp včetně zabahněných kol a kartáč pak zase odloží do kyblíku. Pak  přijde další zákazník, má si umýt auto a potenciálně riskuje, že si poškodí špinavým kartáčem lak," říká Moravec. Rozhodování o volbě té nejlepší technologie trvalo investorovi více než rok a nakonec s definitivní platností padla volba na bezkontaktní mytí Ehrle, kteří navíc jako jediní Jiřího Moravce pozvali přímo do výrobního závodu, aby se  na vlastní oči přesvědčil, že vše si vyrábí sami s puncem pověstné německé kvality a preciznosti. Ta na vás ostatně dýchne v technické místnosti myčky při pohledu na jednotlivé agregáty šikovně namontované na technologických panelech a na přísně uspořádané nerezové trubky rozvodu médií. "Ehrle byla jediná technologie, která na mém autě fungovala nejlépe podle mých představ. Myslím si, že se nyní ve srovnání s konkurencí správnost naší volby potvrzuje v praxi," dodává Moravec. Úplně stejnou investiční strategii kvality bez kompromisů aplikoval při volbě vysoce výkonného vysavače, který také nese značku Chrle, a čističe autokoberečků Wash-MAT VACU PLUS, který v sobě integruje čistič, pračku a sušení (dodávka firmy HMO).

JIMO mycka 6

Pouze originální chemie

Kvalitu ruční myčky posuzuje zákazník podle toho, jak rychle, s jakým úsilím a za kolik peněz dosáhl dokonalého výsledku mytí. A ta je závislá nejen na správném seřízení technologie, ale také na dalších faktorech - tím je použitá chemie a její správné dávkování a také osmóza, která má na výsledný efekt mytí zásadní vliv. Není proto divu, že Jiří Moravec odolal lákavým nabídkám na dodávky chemie, respektive mycích prášků za poloviční cenu v porovnání s originálem od Ehrle. Úspora na mycí chemii s rizikem nižší účinnosti by se nemusela vyplatit. Jakýkoliv výkyv v kvalitě by zákazník okamžitě poznal a těžce a draho budovaná pověst myčky by mohla vážně utrpět.
Závěrečný oplach osmotickou vodou je rozhodujícím faktorem, který má zásadní vliv na výsledek mytí. Pokud investor zvolí vysoce kvalitní mytí práškem a horkou vodou, pak by bez osmózy degradoval kvalitu předchozího mytí. Jen stěží by totiž dosáhl kýženého efektu - vyleštěné karosérie bez map a šmouh, které se jinak musí následně velmi pracně z karosérie odstraňovat jelenicí. A to se vše odehrává v mycím boxu. Osmóza od této nevděčné práce zákazníka zcela osvobodí a ten navíc neblokuje místo dalším zájemcům čekajícím v řadě za ním. Osmóza v provozních špičkách výsledně zvyšuje propustnost myčky, jinými slovy zvyšuje její průměrnou hodinovou kapacitu.
Za zmínku stojí i velice pohledná a nápaditá úprava okolní zeleně. Provozovatel důsledně dbá na to, aby se u něj zákazníci cítili co nejpříjemněji. Jiří Moravec uvažuje ještě o dalším zvýšení komfortu pro zákazníky myčky a čerpací stanice v podobě bezpečného dětského hřiště, kam zákazníci budou moci vypustit své děti po dobu, kdy myjí automobil v myčce a nebo si jen vychutnávají občerstvení zakoupené na čerpací stanici.

JIMO mycka 8

Zákazníci se s novou technologií seznamují

Je pravda, že lidé u nás bezkontaktní mytí horkou vodou s práškem většinou vůbec neznají. Přivezou si do myčky vlastní kyblík s houbou a kartáčem a zkoušejí auto tradičně omýt. Provozovatelé se jim napoprvé snaží sami předvést přednosti nové technologie mytí a když zákazníci zjistí, že pomocí prášku a horké vody jde mytí rychle a bez jakékoli dřiny a že konečný oplach má navíc skutečný efekt s výsledkem, že auto vyjede vyleštěné a usušené, jsou mile překvapeni. Nadšeni jsou i z vysavače a pračky koberců. Zákazníci odsud odjíždějí maximálně spokojení a srovnávají to s předchozí zkušeností, kdy postupně do mincovníku naskládali více než sto korun a auto se jim nepodařilo podle jejich představ umýt. Zatím je myčka v provozu jen krátkou dobu a "mycí" sezóna teprve přijde na podzim, ale lidé si na ni zvykají, učí se a hlavně ji doporučují svým známým.
Jiří Moravec je přesvědčen, že strategie poskytování služby v nadstandardní vysoké úrovni kvality je nadčasová a do budoucna pomůže dlouhodobě udržet konkurenceschopnost jeho myčky. Pevně věří, že jako on v případě investice do vybavení myčky upřednostnil před nízkou cenou především vysokou míru inovativnosti a maximální kvalitu, tak i na straně zákazníků do budoucna poroste počet těch, kteří dokáží kvalitu poskytovaných služeb nejen ohodnotit, ale budou ochotni si za ni přiměřeně připlatit.


Čistič autokoberečků 3 v 1

JIMO mycka 8

Nový čistič autokoberců WASH-MAT VACU PLUS instalovaný na JIMO Jet Wash v Radlíku vychází z koncepce čističe WASH-MAT 520 SB, který jeho dodavatel pro ČR firma HMO Praha instalovala na několika mycích centrech v ČR. Inovace spočívá v tom, že v původním čističi se vyčištěné koberce sušily pomocí pěnového válce, zatímco nový typ je vybaven dvěma výkonnými turbínovými vakuovými odsávači vlhkosti z koberců. Zákazník má také volbu pro čištění gumových nebo látkových koberců. Autokoberce se vkládají postupně do stroje a čisticí proces probíhá automaticky po vhození příslušné mince nebo žetonu do mincovníku. Mincovník je buď mechanický na zvolenou minci, nebo elektronický s volbou více možností. Koberec je vyčištěn rotačními kartáči při současném skrápění vodou a následně vysušen. Stroj je vybaven vlastním čerpadlem vody a čištění probíhá bez chemických prostředků, takže nezatěžuje životní prostředí a použitou vodu je možno vypouštět do kanalizace.
Čas pro čištění je nastavitelný tak, aby v jednom cyklu bylo možno vyčistit všechny koberce z vozidla. Nerezová skříň stroje je vyhřívána elektrickým tělesem s regulací, takže stroj může pracovat i při teplotách blízko pod bodem mrazu. Instalace stroje je jednoduchá, stroj se připojí na elektrickou síť 230 V, 3 kW, hadicí na vodovod a plastovou hadicí do kanalizace.
Výrobce uvádí, že při vyklepání koberce se odstraní cca 30 % nečistot, při použití vysavače 70 % a při použití čističe je efekt čištění 90 %.

Autor: Tomáš Mikšovský, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek