Toyota a Air Liquide budují v Japonsku čerpací stanice na vodík

Japonská odnož francouzské společnosti Air Liquide se spojila se společností Toyota Tsusho, která je dceřinou společností automobilky Toyota, na vybudování společného podníku s názvem "Toyota Tsusho Air Liquid Hydrogen Energy Corporation " s cílem vybudovat  komerční síť vodíkových stanic pro vozidla na palivové články v Japonsku.

Air Liquide
Již fungující čerpací stanice na vodík společnosti Air Liquide v německém Düsseldorfu

Plán počítá s výstavbou přibližně stovky čerpacích stanic mezi čtyřmi hlavními japonskými městy během následujících dvou let, přičemž impulsem k jeho naplnění je dohoda japonských automobilek o tom, že během dvou let vypustí na trh dostatek nových modelů s tímto alternativním pohonem. První vlaštovkou by se měly stát čerpací stanice na vodík, které společnost Air Liquide dokončí v příštím roce v Tokiu, Nagoji, Osace a Fukuoke. Air Liquide čerpací stanice vybuduje, Toyota Tsusho by se pal měla stát jejich provozovatelem.
Společnost Air Liquide se bude podílet na výrobě, skladování a distribuci vodíku a v současné době se může pochlubit tím, že na celém světě provozuje okolo 60 čerpacích stanic na vodík.

Autor: jk, Zdroj: PetrolPlaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek