Malá síť pump Tank Ono dohání velkou trojku

Nečekaně silným soupeřem velké trojky provozovatelů čerpacích stanic v Česku - Benziny, Shellu a OMV - se stává společnost Tank Ono.

Nyní jí patří 29 stanic a jedna její pumpa prodává v průměru pětkrát víc pohonných hmot měsíčně než průměrná stanice lídra trhu Benziny, který jich má 338. Vyplývá to z propočtů HN, které vycházely z velikosti trhu, z podílů firem na trhu a z počtu jejich pump.

Majitelé Tank Ono bratři Ondrové zdůvodňují rostoucí prodej nízkými cenami a nízkou marží. Společnost loni prodala celkem přes 400 milionů litrů benzinu a nafty. Podle odhadu lidí z branže jí tak v Česku patří zhruba 10 procent trhu. Ve srovnání největších prodejců v zemi by tedy firmě patřilo čtvrté místo za Benzinou, Shellem a OMV. I v tržbách Ondrové dohánějí své nadnárodní konkurenty s mnohem vyšším počtem pump. Tank Ono utržilo loni ze svých 29 pump přes 12 miliard korun. Tržby lídra trhu Benziny dosáhly u 338 pump 16 miliard.

Ondrové založili strategii na extrémně nízkých cenách - v některých případech až o 2 koruny nižších oproti konkurenci. V Česku prodává málokterá pumpa laciněji. Ceny Tank Ono byly leckdy nižší než nákupní ceny většiny ostatních pumpařů v Česku, včetně těch, kteří jako třeba Benzina, Shell nebo Agip nakupují z vlastních zdrojů u svých ovládaných rafinerií.

Tank Ono už roky čelí podezření z nákupu daňově ošizených paliv. "Není to ale pravda. Lacino prodáváme proto, že si účtujeme hodně nízké marže. Řádově desetníky z litru. A při vysokém prodeji se nám to vyplatí. Ostatně i Shell nedávno u několika svých pump snížil své ceny na naši úroveň. A chcete snad říct, že v Shellu nakupují od podvodníků?" reaguje Jiří Ondra.

Jenže tentýž Jiří Ondra přiznal před třemi lety v Petrol Magazínu, že Tank Ono nakupovalo výhodně od podnikatele Martina Uhra, který při prodeji benzinu a nafty neplatil DPH, státu dlužil přes 700 milionů a pak jeho firma zkrachovala. Jde o nejčastější trik, kterým se lze i dnes vyhnout platbě daní. "Víme, že firma Uher, která nám asi rok vozila pohonné hmoty, zanechala dluh 750 milionů. Já si s ním vykal, ani jsem ho pořádně neznal," uvedl Ondra pro Petrol Magazín v roce 2009. Dnes však Ono podle Ondry nakupuje z 80 % z ověřených zdrojů - přímo z rafinerie nebo od státního distributora Čepro.

Podle lidí z oboru Tank Ono zákon zřejmě neporušuje. "Já bych ale byl asi obezřetnější při výběru dodavatelů," říká šéf Společenství čerpacích stanic v ČR Ivan Indráček, který zastupuje menší nezávislé pumpaře. "Tank Ono je z pohledu legislativy čisté, i když se někdy asi pohybuje na hraně," říká dlouholetý šéf Benziny Martin Durčák, dnes v představenstvu mateřského Unipetrolu zodpovědný za celou oblast maloobchodního prodeje.

I Benzině chodí podle Durčáka denně nabídky na nákup nápadně laciného a zjevně daňově ošizeného paliva. "Kdybychom na tyhle nabídky přistupovali, tak bychom jen přispěli k rostoucím daňovým ztrátám státní pokladny," tvrdí Durčák. Už teď odhaduje ministerstvo financí, že podvodníci s palivy stát ošidí ročně až o 8 miliard korun. Problém je podle Durčáka spíš v hodně liberalizovaných podmínkách na trhu. Zákon umožňuje obchodovat s benzinem komukoliv. Není nutné prokazovat způsobilost, praxi v oboru či vzdělání.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: HN

Diskuse

  • Pepe, 25. 4. 2012 17:36: A před cca 2 roky tentýž pan Ondra na Petrolu tvrdil, že mají marži 1,60 Kč/l. Jestli dnes mají jen desetníky, čím hradí provizi z karet apod.? Ať si prodávají vesele dál, ale nedávejte je lidem za vzor, je to výsměch...
      Reagovat na komentář
    • Bedřich, 25. 5. 2012 13:08: Je to smutný případ a příklad toho, jak se krade. On prostě využívá bílé koně, vesele se na tom podílí a roky se všem směje do obličeje. On přeci jen využívá trhu. Příjde mi jak prodejce drog, kterej tvrdí, že on přeci drogy nevyrábí, takže tím nikomu neškodí, on pouze prodává
      • Jan, 21. 7. 2012 07:50: Vážený pane Pepe a Bedřichu. Je mě jedno co říká pán Ondra. Pro mě je rozhodující cena a nebudu podporovat Benzinu kde musel její bývalí ředitel odejít,protože si bokem mastil kapsu. A když se někomu něco nelíbí tak nemusí přece na Ono jezdit. Myslím že každý je dost rozumný a vybere si svoje. Hezký den.
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek