Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Koruna a pistole

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu poklesly. Cena benzínu Natural 95 se snížila o 23 haléřů na 38,94 Kč za litr. Nafta zlevnila o 20 haléřů na 39,44 Kč za litr (ceny k 31. 10. 2023; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 2. 11. 2023 do 9. 11. 2023)

Cena ropy Brent se snížila na 85 dolarů za barel. Velkoobchodní marže naopak stouply u nafty i benzínu.V nejbližším týdnu čekáme zastavení zlevňování. Benzín by mohl o několik haléřů zdražit.

Evropské velkoobchodní marže v uplynulých dnech výrazně stouply u benzínu. U nafty spíše stagnují. Marže v USD za barel:

Stav na trhu s ropou

Saudská Arábie a Rusko pokračují v omezování nabídky ropy na trzích. Tato politika by měla být v platnosti minimálně do konce letošního roku. Saudská Arábie snížila od letošního dubnového vrcholu export o 2,3 milionu barelů ropy denně.

Kartel OPEC dodává na trh 27,7 mbd. V září nastal nárůst těžby zejména díky výraznému zvýšení produkce v Nigerii. Nicméně i země kolem Perského zálivu využily vyšších cen a mírně svoji produkci navýšily.

Globální spotřeba ropy roste na nová maxima, což v kombinaci s omezováním produkce znamená další pokles zásob. Ty jsou aktuálně o 5 % pod dlouhodobým průměrem.

Zajímavé údaje přišly z USA. Tamní produkce se vyšplhala na rekordních 13,2 milionu barelů ropy denně. Meziročně nastal nárůst o 1,3 milionu barelů, což téměř pokrývá saudskoarabské snížení produkce za poslední rok. Americké těžební společnosti využívají politiku kartelu OPEC ve svůj prospěch a je velmi pravděpodobné, že díky vysokým ziskům svoji těžbu ještě navýší.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek