Aktuální vývoj cen PHM v ČR

stojan

Výhled pro následující dny (od 22. 6. 2022 do 30. 6. 2022)

Cena ropy Brent poklesla na 110 dolarů za barel, což je úroveň dosahovaná v polovině května. Nicméně situace na evropském velkoobchodním trhu s palivy je nadále velmi zlá. Zejména u nafty nastal v posledních dvou týdnech prudký růst cen. V nejbližší týdnu očekáváme stagnaci ceny benzínu, případně i zlevnění o 20 až 30 haléřů. U nafty ještě nastane mírné zdražení o několik haléřů. Její průměrná cena bude v červenci vyšší než průměrná cena benzínu.

Ceny ropy a pohonných hmot zůstanou vysoko delší dobu. Celosvětová nabídka stále nestačí pokrývat poptávku a letos nelze očekávat významnější navýšení produkčních kapacit.

Marže u produktů v Evropě - u nafty nastal v uplynulých dvou týdnech prudký nárůst, u benzínu nastalo snížení.

Stav na trhu s ropou

OPEC chce nadále zvyšovat produkci, ale už se dostává k technickému produkčnímu limitu. Problematické jsou výpadky produkce v Libyi či v Nigérii.  Volnou kapacitu mají prakticky jenom Saudská Arábie, Spojené Arabské Emiráty a Kuvajt. V červenci a srpnu by nárůst těžby měl pokračovat a volná kapacita bude pravděpodobně vyčerpaná i v těchto zemích. Saudská Arábie zvedne do konce srpna těžbu nad 11 mbd. V minulosti byla schopná těžit ještě více, ale jenom po dobu několika týdnů. Kvůli nutné údržbě zařízení se produkce vždy vrátila pod 11 mbd. Letos neplánuje otevřít významné nové těžební pole.

V květnu se těžba kartelu kvůli výpadkům dokonce mírně snížila, viz následující tabulka. Kartel prakticky těží pod domluvenou kvótou.

Volná produkční kapacita OPEC+ rychle klesá. Irák i Kuvajt vyčerpají možnosti navyšování už na přelomu podzimu a zimy. Saudská Arábie a SAE se dostanou koncem letošního roku na úroveň volné kapacity, pod kterou nechtějí dlouhodobě jít.

Globální zásoby ropy jsou extrémně nízké. Pokud tedy bude spotřeba stoupat, tak kvůli nedostatečné volné těžební kapacitě nastane na trhu nedostatek ropy, což bude tlačit ceny vzhůru.

Výraznější zlevnění ropy a pohonných hmot nelze letos očekávat. Ceny zůstanou na vysoké úrovni delší dobu.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TIsková zpráva

Diskuse

  • Robert, 4. 7. 2022 09:47: Je to radost, když člověk sleduje ty ceny pohonných hmot. My jsme byli minulý týden nakupovat na https://www.top-koupelny.cz/ a stálo nás to jenom patnáct set korun za benzín. Docela brutalita a byl jsem z toho hodně nemile překvapený. To si pak člověk dvakrát rozmyslí, jestli někam pojede. ;-)
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek